Vår blick på dem, deras blick på oss

FÖRFEST. Sonja Kuittinen, Julia Lappalainen och Fanni Noroila i föreställningen Kauneudesta (Om skönhet). Bild: Saara Autere

Varför är det provocerande att tre smala, vita, vackra unga kvinnor gör en föreställning om skönhet?

Kauneudesta – esitys katsottavaksi

Text och regi: Henriikka Himma. Rum och ljus: Fabian Nyberg. Ljud: Mikki Noroila och Ava Grayson.

På scenen: Sonja Kuittinen, Julia Lappalainen och Fanni Noroila.

Föreställning på Mad House i Södervik 2.4.

Hon står framför spegeln och granskar sitt ansikte medan vi granskar henne. Var slutar den egna blicken och var tar den andras – publikens, samhällets – vid?

Henriikka Himmas föreställning Kauneudesta – esitys katsottavaksi (ungefär "Om skönhet – en föreställning till beskådande") ställer frågor om vad det innebär att se och bli sedd. Ramen är en förfest på en toalett. Tre tjejer dansar, dricker öl, sminkar sig, tvättar av smink och byter kläder. De poserar medvetet, låter oss iaktta dem samtidigt som jag får känslan av att de inte släpper oss med sin hökblick.

Föreställningen leker på ett underfundigt sätt med de associationer och reaktioner skönhet och ungdom väcker, men också med ytlighet och konstjargong. Framför allt placerar den publiken i en spännande sits. Vad har tre utåt sett normstöpta kvinnor för intressant att säga om skönhet? Å andra sidan: Varför är det provocerande att tre smala, vita, vackra unga kvinnor gör en föreställning om skönhet?

Trion Sonja Kuittinen, Julia Lappalainen och Fanni Noroila glider skickligt mellan nivåer och rör sig in i och ut ur sina roller. Precis som med hela föreställningen vet man inte riktigt var man har dem: är de allvarliga eller driver de med oss?

Scenen där de marknadsför sin föreställning för en kurator och hävdar att "ung, vit, smal" är en medveten och intressant position att närma sig temat från, är briljant satir över föreställningen och för den delen över det samtida konstfältet. Jag hade gärna sett mer av det här skarpa stoffet där analysen faktiskt artikuleras. Resten av föreställningen känns aningen för tunn och fattig på intressanta insikter, antingen för att insikterna är för väl dolda bakom ironiska metalager eller för att de helt enkelt saknas.

Fabian Nybergs toarum i ljus panel visar sig vara en överraskande mångtydig plats, rik på atmosfärer tack vare finstilt smäcker ljud- och ljusdesign.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning