Flera döda vid väpnad attack mot Karachibörsen

Soldater utanför Karachibörsen. Bilden är från 2005. Arkivbild. Bild: Shakil Adil/TT-AP

En väpnad attack mot den pakistanska börsen PSX i Karachi har kostat ett tiotal människor livet, rapporterar medier i landet. Dådet i ett hårt bevakat område i det ekonomiska navet är ett bakslag för säkerhetsarbetet i Pakistan.

Videoklipp som lagts ut på nätet visar hur beväpnade män på måndagsmorgonen öppnar eld vid huvudingången till börskomplexet PSX i hamnstaden, som kan beskrivas som Pakistans ekonomiska huvudstad.

Medier på plats rapporterar att gärningsmännen, som ska ha varit upp till fem stycken, skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor. Ungefär lika många andra, varav flera ur säkerhetsstyrkorna, miste också sina liv i striderna.

Börsen PSX är ett viktigt skyltfönster för den pakistanska ekonomin. Landets finanser är kaotiska och skuldtyngda, men tillväxtsiffrorna har tidvis varit lysande på senare år, vilket lockar investerare från världen över.

Handeln behövde inte stoppas under måndagens blodiga drama, men det påverkar ändå förtroendet för säkerheten. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Pakistans säkerhetsstyrkor på senare år lyckats få ner antalet terrordåd, som ofta utförs av extremislamistiska grupper baserade längs gränsen till det krigsdrabbade grannlandet Afghanistan. Men Pakistan brottas också med separatister i provinserna Sindh, där Karachi är huvudstad, och Baluchistan.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning