Vapaavuori ville ha munskyddstvång, men fick nej – Överläkare: Gå inte på svag is trots att förbud saknas

Regionförvaltningsverket hoppas att grupptrycket får finländarna att ta på sig munskydd. Munskyddstvång finns inte i verkets arsenal för att stoppa viruset. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Helsingfors coronasamordningsgrupp bad Regionförvaltningsverket utfärda munskyddstvång för publika sammankomster med över 20 deltagare. Men myndigheten ger inget sådant påbud eftersom lagen förhindrar det.

I tisdags träffades återigen huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp som tar fram gemensamma rekommendationer och direktiv för att hejda smittspridningen.

Gruppen leds av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och har också representation från Esbo, Vanda, Institutet för hälsa och välfärd och Södra Finlands regionförvaltningsverk. Gruppen bad regionförvaltningsverket utfärda ett förpliktande påbud som skulle ha inneburit munskyddstvång vid publika tillställningar med över 20 personer.

– Man kan ordna tillställningar för över 20 personer om alla bär munskydd. Men vi behöver ett kraftigt förpliktande påbud om den här saken, sade Vapaavuori efter gruppens möte och slängde bollen vidare till Regionförvaltningsverket som fick i uppgift att formulera påbudet och ta ställning till sanktioner mot munskyddsvägrare.

Men det gick inte vägen. Regionförvaltningsverket meddelar att det inte har befogenheter att utfärda munskyddstvång för publika tillställningar. Däremot kan nog arrangörerna om de vill, kräva att deltagarna bär munskydd. Den allmänna rekommendationen om munskydd gäller också.

– Vapaavuoris önskan har varit att så många som möjligt ska bära munskydd. Det vill vi också, men lagen ger oss inte befogenheter att ställa ett sådant krav, säger regionförvaltningsöverläkare Mikko Valkonen som föredrog ärendet innan myndigheten fattade sitt beslut i torsdags.

Överläkare: "Beter sig som femåringar"

Valkonen är ändå märkbart irriterad på dem som av slarv, glömska eller lättja låter bli att bära munskydd, i kollektiva fortskaffningsmedel, i butiken eller vid sammankomster med många människor.

– Jag kan inte fatta att folk måste ha sanktioner och tvång för att bära munskydd. De beter som femåringar. För viruset spelar det ingen roll om vi har ett förbud eller inte. Det sprider sig bara det kommer åt att göra det.

Mikko Valkonen hoppas att grupptrycket snart gör sitt.

– Det är jämförbart med om någon går i sommarshorts mitt i vintern. Folk tittar nog lite snett på den personen som förhoppningsvis tar sitt förnuft till fånga och sätter på sig yllebyxorna, säger Valkonen.

Regionförvaltningsöverläkaren är själv ingen förespråkare av en lagändring som skulle förplikta folk att bära munskydd.

– Polisen har nog annat att göra än övervaka att folk bär munskydd. Inte förbjuder vi heller folk att gå ut på svag is, men ändå ska man inte göra det, säger Valkonen.

HBL har försökt nå borgmästare Jan Vapaavuori för en kommentar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning