Vapaavuori: Samlingspartiet kan inte regera med Sannfinländarna

Nu om någonsin måste den liberala demokratin försvaras, skriver Jan Vapaavuori i sin blogg. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Helsingfors färska borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) anser att Samlingspartiet inte kan sitta kvar i regeringen efter Sannfinländarnas ordförandeval i går. SFP:s Anna-Maja Henriksson ser det som osannolikt att regeringen fortsätter i nuvarande sammansättning.

Han tar ställning till saken i sin blogg. Enligt Vapaavuori är försvaret av människovärdet och minoriteter, tolerans och hjärtats bildning så viktiga för Samlingspartiet att partiet inte kan sitta i samma regering som dem som ifrågasätter dessa värden.

– Om vi inte försvarar den liberala demokratin och den upplysta västerländska människosynen nu, så när ska vi då göra det? frågar han, och påpekar att det i en rättsstat finns värden som inte är förhandlingsbara och som inte behöver skrivas ner någonstans.

Kaikkonen efterlyser snabb lösning

Centerriksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen för sin del säger att regeringssamarbetets öde ligger i vågskålen. Han anser att situationen måste lösas snabbt, helst redan inom de närmaste dagarna.

Kaikkonen beskriver stämningen som allvarlig men påpekar att man måste se på helheten på Sannfinländarnas partikongress och höra vad den nya partiledaren Jussi Halla-aho säger i sitt linjetal. Halla-aho håller sitt linjetal på söndag klockan 16.30.

Vf vill se nyval

Vänsterförbundet är redo för nyval om Centern och Samlingspartiet inte kan fortsätta regeringssamarbetet med Sannfinländarna, säger Vänsterförbundets ordförande Li Andersson. Däremot utesluter hon regeringsförhandlingar utan nyval för Vänsterförbundets del. Hon tror inte heller att man skulle få till stånd en ny regeringssammansättning utan eftergifter till exempel när det gäller vårdreformen. 

Henriksson: Osannolikt att regeringen fortsätter

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson ser det som osannolikt att regeringssamarbetet skulle fortsätta med de tre nuvarande partierna.

Henriksson säger att SFP är redo att förhandla om en ny regeringsbas om regeringen faller. Däremot skulle hon inte gå med på att fortsätta med samma regeringsprogram.

Enligt Henriksson står statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) inför en mycket svår situation.

Regeringspartiernas ordförande samlas i morgon för att diskutera regeringens framtid. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning