Vapaavuori om landskapen: "Mycket sorgligt"

Jan Vapaavuori kritiserar den nya regeringen i samma tongångar som kritiserade den förra regeringen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

– Jag tycker att det är sorgligt att den här regeringen ska slå huvudet i samma vårdreformsvägg som stoppade den förra regeringen, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Jan Vapaavuori (Saml) håller med om att vården bör utvecklas, men han understryker att det inte finns några som helst behov av den landskapsorganisation som nu planeras igen.

– I Finland, som har 5,5 miljoner invånare, vill man nu bygga en federation när man på andra håll, till exempel i Danmark och Estland, monterar ned sådana här organisationsformer, säger han till SPT på fredagen.

Vaga speciallösningar

Vilka speciallösningar för huvudstadsregionen regeringen talar om i sitt färska program är rent konkret vet Vapaavuori inte.

– Det är mycket, mycket vaga formuleringar.

Enligt borgmästaren är den bästa modellen för Nyland och huvudstadsregionen den plan som områdets 26 städer och kommuner samt sjukvårdsdistriktet HUS redan har enats om. Den bygger på en modell med fem olika beställare.

– Den här modellen skulle fungera bra. Dessutom står alla enhetligt bakom den, vilket innebär att allting skulle gå mycket snabbare, säger Vapaavuori.

Aktivt motstånd

Då det gällde den förra vårdreformsomgången gick luften i hög grad ur arbetet då de största städerna, med Vapaavuori som central aktör, meddelade att de inte godkänner reformen.

– Det är fortfarande frågan om landets största, eller en av de största, reformerna någonsin. Det är helt klart att landets största städer fortsättningsvis kommer att vara mycket aktiva i den här frågan.

Ingen förståelse i Åbo

Åbos stadsdirektör Minna Arve säger till SPT att hon inte vet någonting annat om den nya vårdreformen än de rätt allmänna formuleringar som finns i regeringsprogrammet.

– Det återstår att se vad man riktigt är ute efter. Vi skulle vilja att man hellre skulle närma sig detta ur kommunernas och städernas synvinkel. Nu kan det finnas en risk för att man bara bygger ut statsförvaltningen i stället.

Arve säger att risken med vårdreformens andra försök är att de stora städernas roll och uppgifter minskar, eftersom bland annat vården planeras bli landskapens sak.

– Om detta sker har man nog inte förstått de finska städernas roll då det gäller hela landets utveckling och livskraftighet. Städerna är ju motorer för hela den nationella utvecklingen – det må sedan gälla vården eller klimatet, säger hon.

Minna Arve är Åbos stadsdirektör. Bild: Ari Sundberg/SPT

Utvecklingsskuld

Minna Arve säger att de fyra år som gick till att bolla med den förra reformen ledde till en hel del extraarbete också i Åbo.

– Vi har nu ett klart behov av att koncentrera oss på våra grunduppgifter – på det riktiga jobbet. Vi kommer i alla händelser att sätta i gång och utveckla tjänsterna i Åbo, eftersom vårdreformen har skapat en utvecklingsskuld också hos oss. Det är helt klart att också den nya reformen kommer att ha en hel del grundlagsproblem.

– Och om det nu skulle gå så att landskapen skulle få beskattningsrätt kommer det helt säkert att leda till att det totala skattetrycket ökar, säger Arve.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning