Vapaavuori och Orpo inte överens – "Det är inte kul att vara av olika åsikt"

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, gruppordförande Kalle Jokinen och Petteri Orpo i första raden under "torgmötet" om vårdreformen i samband med partikongressen. Orpo ställer upp för omval som partiledare på lördag.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Jan Vapaavuori anlände till Samlingspartiets partikongress med kritik mot vårdreformen, och blev besviken på att kritiken uppmålas som en personfråga kring honom. – Det här är århundradets största reform, det handlar om sakfrågor.

Debatten om vårdreformen drog ett par hundra nyfikna och det var smockfullt, fast det var fråga om ett sidoprogram under Samlingspartiets partikongress i Åbo.

Hur allt slutligen ser ut är ännu oklart, eftersom reformen är mitt i den kritiska riksdagsbehandlingen, och regeringen ska förbereda sina svar på de problem som grundlagsutskottet pekat ut.

Partiordförande Petteri Orpo inledde med att han fortfarande tror på att reformen kan att innefatta de beståndsdelar Samlingspartiet vill se. Han gick tillbaka till Samlingspartiets orsaker för att gå med i regeringen 2015, och sade att man då var medveten om att det kan bli en landskapsbaserad modell, men ville gå med för att påverka valfriheten och vårdutbudet så att det inte blir "offentligt monopol".

– Varför det är svårt just i huvudstadsregionen är förståeligt – ju större stad desto större förutsättningar att sköta det själv, säger Orpo och tillägger att Samlingspartiet ändå försökt sätta band på vilka uppgifter som flyttas till landskapen, och att band annat utbildningsrelaterade frågor inte hör dit.

"Naivt att tro"

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori var på plats och höll ett inlägg.

– Petteri, du kan vara säker på att det inte är trevligt att vara av olika åsikt som du, och det är inte trevligt att Helsingfors borgmästare och finansministern är av olika åsikter, inleder Vapaavuori.

– Men Samlingspartiets styrka har alltid varit att sköta saker ansvarsfullt. Det här uppfyller dock inte kriterierna, säger Vapaavuori om landskaps- och vårdreformen, och hänvisar bland annat till ekonomer som under beredningen bedömt att följderna är okända.

– En åldrande befolkning är en megatrend, men en annan är de sociala problemen i städerna. Då hjälper det inte att splittra systemet: För att motverka klyftor behövs skola, sociala tjänster och mycket annat, ihop. Även om städer kan välja tokiga borgmästare är det mest sannolikt att det är inom staden man vet hur det här ska skötas.

Det är "naivt att tro" att det inte kommer att ske förändringar i valfriheten under riksdagsbehandlingen som är besvärliga för partiet, säger Vapaavuori.

– Det är också naivt att tro att det inte i något skede kommer en landskapsskatt och att den blir progressiv.

Samlingspartiet har förhållit sig kritiskt till att införa en ny nivå med beskattningsrätt.

Justitieminister Antti Häkkänen, som sitter i regeringens reformgrupp, säger att grundlagen förutsätter att den service som hör till de grundläggande rättigheterna ska anordnas på samma sätt runtom i landet. Det kan inte finnas en administrativ modell för en landsända och en annan för en annan.

– Jag erkänner att det harmar också mig, eftersom landet ser så olika ut på olika håll, säger Häkkänen.

Vapaavuori säger efter debatten att han alltjämt inte fått svar på varför det skulle vara omöjligt att göra ett eget landskap för huvudstadsregionen. Han säger att det argumenterades med att det kommer försent, "men nu när vi ser hur försenat allt blir så hade det nog funnits tid".

Andra röster på partikongressen tycker ändå att den modell som nu tagits fram för vårdreformen är tillräckligt bra, och att förberedelserna är långt hunna.

Andra vill gå vidare med reformen

Mikael Palola från Mellersta Finland säger att man i hans landskap bedömt att det finns goda förutsättningar att sätta igång reformen.

Antti Häkkänen säger också att han fått signaler från elva-tolv landskap att man där är beredda att sätta igång snabbt.

Också Pentti Huovinen, fullmäktigeledamot från Åbo är orolig för att allt det arbete som påbörjats ska bromsas upp.

– Det känns som att Vapaavuoris modell är till för att lösa Helsingfors problem. Men vi har en massa förberedelser på gång i landet där stämningen är att man vill gå vidare med dem.

Slängen om Helsingfors irriterar Vapaavuori, som säger att flera städer i olika sammanhang gett gemensamma utlåtanden som varit mer eller mindre kritiska mot reformen – huvudstadsregionen, och en sammanslutning som består av de 21 största städerna, bland annat.

– Det är tråkigt, att trots att jag inte med ett ord nämnde Helsingfors, så gör andra det, säger Vapaavuori som kritiserar att kritiken också uppmålas också som en personfråga kring honom.

Orpo håller med åtminstone på den punkten.

– Det är därför vi står här tillsammans, för att det inte är en personfråga, utan en sakfråga.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00