Nu ska alla bära munskydd också på jobbet – situationen i huvudstadsregionen oroväckande men akut kris syns inte till

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori är ordförande för huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Epidemitoppen är ytterst svår att förutspå och därför måste invånarna i huvudstadsregionen anpassa sig till diverse skyddsåtgärder åtminstone fram till våren. Bland annat utvidgas rekommendationen att använda munskydd.

Under borgmästaren och sjukvårdsdistriktets presskonferens informeras om nya åtgärder för att förhindra smittspridning i huvudstadsregionen. Jan Vapaavuori är ordförande för huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp.

Läs mer om åtgärderna här.

Sedan tidigare har man rekommenderat munskydd i kollektivtrafiken, på allmänna platser och i andra stadiets läroanstalter. Nu utvidgas rekommendationen till gemensamma utrymmen på kontor och andra arbetsplatser. Koordineringsruppen rekommenderar också att föräldrarna använder munskydd i förskoleutrymmen då de för barn till dagis och hämtar dem.

Beträffande privata tillställningar vill koordinationsgruppen att man inte ordnar tillställningar för mer än 20 personer.

Enligt vd:n för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt Juha Tuominen är det ytterst svårt att förutspå epidemitoppen. Tuominen medger att man är orolig för epidemiläget i huvudstadsregionen.

Här kan du följa med direktrapporteringen från presskonferensen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning