Vapaavuori tar över olympiska kommittén efter Ritakallio

Jan Vapaavuori tar över. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Förhandsfavoriten, Helsingfors avgående borgmästare, Jan Vapaavuori valdes till ny ordförande för Finlands olympiska kommitté. Han efterträder Timo Ritakallio.

Vapaavuori besegrade Susanna Rahkamo i den andra omgången med rösterna 79-54.

Ilkka Kanerva och Sari Multala fick 30, respektive tio röster i den första omgången.

Rahkamo, tidigare storstjärna i isdans och numera ledarskapskonsult, fortsätter som vice ordförande för kommittén. Hon besegrade Sari Multala i omröstningen med 80-56. Rahkamo har suttit på samma post sedan 2012.

Multala blir andra vice ordförande efter att hon besegrat den forna spjutkastaren Tapio Korjus med 78-54.

Vapaavuori kunde inte delta fysiskt i den olympiska kommitténs årsmöte på lördagen i Vanda då han exponerats för coronaviruset. Han har försatt sig själv i karantän och deltog i årsmötet på distans.

Vapaavuori, som avgår från posten som borgmästare nästa år, sade under sin kampanj att han vill motarbeta de icke önskvärda element som finns inom idrotten.

– Det är helt klart att det finns icke önskvärda element och fenomen inom idrotten. Som exempelvis trakasserier, mobbning och mentala problem. Jag upplever att idrottsrörelsen inte alltid varit så pigg på att ta tag i de här problemen. Diskussionen har uteblivit och åtgärderna ofta saknats. Det måste vi ta tag i, sade Vapaavuori för ett par veckor sedan.

Efter valet sade Vapaavuori att finansieringen av finsk toppidrott blir en stor utmaning i framtiden.

– Utmaningarna är många. Finansieringen är en stor sak. Coronaviruset har drabbat idrotten hårt. Men jag är övertygad om att det finns väldigt många möjligheter. Jag tror att pandemin fått väldigt många att inse hur viktig idrotten är för både folkhälsan och nationalekonomin, säger Vapaavuori.

Ordförande: Jan Vapaavuori

Vice ordförande: Susanna Rahkamo

Andre vice ordförande: Sari Multala

Övriga styrelsemedlemmar:

Tapio Korjus, Esa Niemi, Hanna Hartikainen, Marco Casagrande, Katja Mjösund, Markku Haapasalmi, Sari Essayah, Emma Terho, Anni Vuohijoki och Mika Poutala.

Paralympiska kommittén:

Ordförande: Sari Rautio

Vice ordförande: Päivi Tolppanen

Övriga styrelsemedlemmar: Pia Julin, Paavo Koskenkorva, Kimmo Oila, Riikka Pyykkö och Jani Peltopuro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning