Vapaavuori en käpp i hjulet för De gröna

Jan Vapaavuori, bankchef vid Europeiska investeringsbanken återvänder hem till Helsingfors – men endast om Samlingspartiet segrar i kommunalvalet. Bild: Vesa Moilanen

Startfältet i vårens kommunalval i Helsingfors börjar vara klart när Jan Vapaavuori bekräftar att han vill bli borgmästare.

Bankchefen Vapaavuoris meddelande är säkert en lättnad för Samlingspartiet som av hävd varit nummer ett i huvudstadsregionen men vars ställning nu på allvar hotas av nummer två, De gröna.

Vapaavuori berättar om sina planer i en intervju i Helsingin Sanomat. I sin egen blogg riktar han sig direkt till stadsborna:

"Jag vänder mig till er med anledning av kommunalvalen som ordnas den 9 april.

Jag kan föreställa mig att en stor del av er är av den åsikten att dagens politik ser förvirrande ut, och ibland även deprimerande. Jag förstår också att ni är bekymrade över vad vår allt mera osäkra värld bringar med sig. Jag tror ändå att ni delar min uppfattning om att vi bor i en bra stad, i en av världens bästa. Vårens kommunalval avgör ifall utvecklingen fortsätter – att staden förblir dynamisk, attraktiv och trygg."

Det som Vapaavuori skriver är ungefär detsamma som den på förhand sett största konkurrenten De grönas Anni Sinnemäki säger om hemstaden. Eller som SDP:s kandidat Tuula Haatainen tycker. I praktiken är det också från ett av de nämnda partierna som Helsingfors borgmästare kommer.

Anni Sinnemäki och De gröna har flyt men räcker det för att bli störst i Helsingfors och därmed säkra toppjobbet? Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Enligt SFP:s Jan D. Oker-Blom och Samlingspartiets Laura Rissanen respekterar partierna i stadsfullmäktige principen att största partiet utser nya chefen med nästan 40 000 anställda. Inte heller De grönas Otso Kivekäs tror på stora sprickor.

SFP väljer Rantala?

Tongångarna är andra på vänsterkanten i fullmäktige. Inom till exempel SDP och VF, som ställer upp Paavo Arhinmäki, finns de som säger att det är medierna som skapat och upprätthåller föreställningen om en gentlemannaöverenskommelse. Det sägs att det visst kan uppstå hård debatt om toppjobbet.

Tuula Haatainen är från och med måndag också officiellt SDP:s borgmästarkandidat. Bild: Vesa Moilanen

– Först vill jag se en diskussion om spelreglerna. Den har också väljarna rätt till, säger Veronika Honkasalo (VF).

Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki är en kandidat som tilltalar många över partigränserna. Bild: Markku Ulander

Sannfinländarna som var först med kandidatnomineringen räknar med att de egna leden stöttar Mika Raatikainen. Vilken betydelse har röstmagneterna Jussi Halla-ahos återkomst i Helsingfors och försvarsminister Jussi Niinistös beslut att kämpa för en plats i stadsfullmäktige för partiets väljarstöd och därmed vilja att foga sig till principöverenskommelser?

Sannfinländarnas Mika Raatikainen meddelade tidigt på hösten att han gärna tar över stadshuset. Bild: Ville Männikkö

Marcus Rantala torde nomineras till SFP:s kandidat på måndag. Bild: Susanna Vainioranta

Laura Kolbe är Centerns kvinna i borgmästarvalet. Bild: Kimmo Mäntylä

Kommunisterna (som har en plats i fullmäktige) ställer inte upp en kandidat i borgmästarvalet men de andra små partierna gör det. Diskussionen om valet i valet ger synlighet åt hela kommunalvalskampanjen.

Centern ställer upp Laura Kolbe och Kristdemokraterna Mika Ebeling, enligt HBL:s källor.

Svenska folkpartiets Helsingforskrets fattar ett beslut om några dagar.

– Jag tror att det är Marcus Rantala som utses och att han är beredd att ställa upp, säger Jan D. Oker-Blom.

Själv är Rantala förtegen. Han kommenterar på måndag efter valet.

– HBL kan spekulera men inte jag, säger han artigt.

Borgmästare i Helsingfors

I mars 2016 tog Helsingfors stadsfullmäktige ett beslut om att staden från och med juni 2017 ska ha en borgmästare och fyra biträdande borgmästare. De ersätter stadsdirektörerna och biträdande stadsdirektörerna.

Förändringarna har motiverats med demokratiska argument. Borgmästarna väljs utifrån hur stort det politiska stödet är. Deras mandatperiod är fyra år. Stadsdirektörerna har varit tjänstemän med perioder på sju år.

Vänsterförbundet, Sannfinländarna och De gröna har hittills meddelat sina kandidater. Mika Raatikainen är Sannfinländarnas medan Paavo Arhinmäki är Vänsterförbundets kandidat. Anni Sinnemäki valdes på tisdagen till De grönas kandidat.

De övriga partierna väntas utse sina kandidater senast i mitten av februari.

Borgmästaren väljs av stadsfullmäktige senare på våren. Om De gröna blir största parti i stundande kommunalval är borgmästarposten vikt åt dem.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning