Vapaavuori accepterar inte beslut om Lappviken – tar frågan till stadsstyrelsen

Lokalpolitisk armbrytning på hög nivå. Borgmästare Jan Vapaavuori accepterar inte stadsmiljönämndens beslut att torpedera hotellplanerna för Lappviken och för nu frågan vidare till stadsstyrelsen. Bild: Niklas Tallqvist

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori finner sig inte i att Stadsmiljönämnden gjorde tummen ner åt hotellplanerna för Lappviken och meddelar att han tar ärendet till stadsstyrelsen.

I tisdags beslutade Stadsmiljönämnden i Helsingfors att sätta stopp för planerna att reservera Lappviken för vidare planering av fastighetsplaceringsbolaget Nrep. Nrep gick i våras segrande ur stadens idétävling för det gamla sjukhusområdet.

Borgmästaren Jan Vapaavuoris eget parti, Samlingspartiet, var det enda partiet i Stadsmiljönämnden som ville låta Nrep utveckla området. Rösterna i nämnden föll 8 mot 4.

– Jag för Lappviksfrågan till stadsstyrelsen. 2018 beslutade staden utveckla området för stadsborna. Som avslutning på ett konsekvent beredningsarbete valde nämnden att frångå fastslagna mål. Det är en principiellt stor fråga, skriver borgmästaren på Twitter.

Vapaavuori säger till Helsingin Sanomat att han nu tänker utreda om det finns något sätt att justera förslaget så att frågan kan framskrida. Ärendet torde landa i stadsstyrelsen om några veckor.

Inom De gröna har man tidigare meddelat att partiet kan tänka sig att backa upp Nreps hotellplaner för Lappviken, men det skulle kräva att hotellet flyttas till den plats där det i dag finns en reservering för centrumtunneln som partiet så hårt motsätter sig.

Helsingfors har hittills inte lyckats hitta en väg framåt för hur Lappviksfrågan ska lösas. Staden köpte för två decennier sedan de gamla sjukhusbyggnaderna som behöver renoveras för tiotals miljoner euro.

Läs också:

Mumintrollen dras in i tvisten om Lappviken

De gröna kopplar in centrumtunneln i dragkampen om Lappviken

Psykiatriprofessor grämer sig över urartad debatt om Lappviken

Nej till hotellplaner vid Lappvikens sjukhusbyggnad – ödet alltjämt en gåta

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning