Therese Johaug avstängd i 18 månader – missar OS

Bild: Lehtikuva/AFP/Berit Roald

Hela sommaren har Therese Johaug gått och väntat på utslaget i idrottens skiljedomstol Cas. I dag fick den norska skidstjärnan beskedet – hon är dopningsavstängningd i 18 månader och missar därmed chansen att delta i OS i Pyeongchang i februari.

Norges idrottsförbund beslutade att stänga av Johaug i 13 månader, till den 18 november i år. Internationella skidförbundet överklagade till Cas eftersom man ansåg att avstängningen var för kort. I juni förhördes norskan av de tre Cas-domarna och sedan dess har hon väntat på den slutgiltiga domen.

Strikt ansvar

Hon har tränat för fullt och är just nu på glaciärläger i Italien. Hon får under avstängningen inte träna med landslaget utan är på träningsorterna en vecka före landslagskompisarna.

Det var just på ett landslagsläger i Italien i fjol vid den här tiden som hon använde en salva för sina sönderbrända läppar som visade sig innehålla den anabola steroiden clostebol. Ett dopningsprov som togs några veckor senare gav utslag.

Landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen, som gav salvan till Johaug, tog på sig skulden och Johaug anser att hon är oskyldig. Men enligt de internationella antidopningsreglerna är det idrottaren som har det strikta ansvaret för vad de får i sig, i det här fallet genom en salva.

Normalt två år

Det som de tre domarna Jeffrey G Benz, USA, Markus Manninen, Finland och Eren Romano F Subiotto, Storbritannien, har diskuterat under sommaren handlar om vilken längd på avstängningen som är rimlig. Normalt ska dopning med anabola steroider ge 24 månaders avstängning. Men enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottförbundets dopingkommission, har avstängningsdomar för clostebol legat i snitt på 14 månader. 

Fakta

Detta har hänt i Johaugfallet

4 september 2016: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår.

19 oktober: Johaug stängs under utredning av i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26–27 januari 2017: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

4 maj: Britten Eren Romano F Subiotto väljs till ordförande i domarpanelen i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G Benz som sin domare i målet, medan Fis valde finländaren Markus Manninen.

15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.

30 maj: Johaug lämnar in en motöverklagan till Cas – i hopp om att bli helt frikänd.

6 juni: Johaug förhörs i idrottens skiljedomstol (Cas) i Lausanne.

16 augusti: Managern Jørn Ernst berättar att Johaug gett upp hoppet om att bli frikänd.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00