Väntade vindar oroar brinnande Kalifornien – två miljoner människor kan bli utan el

Människor flyr längs en väg i i Jimtown i Sonoma county. Bild: Noah Berger/TT-AP

Det brinner i stora delar av Kalifornien. Hårda vindar som väntas hotar att förvärra situationen i delstaten där tiotusentals människor tvingats lämna sina hem. Ett par miljoner människor riskerar att bli av med elströmmen – vilket redan drabbat tiotusentals.

I södra delarna av delstaten kämpar över 1 300 brandmän, med hjälp av helikoptrar och flygplan för vattenbombning, för att få bukt med bränderna – som hotar cirka 10 000 byggnader.

Tiotusentals människor i Santa Clarita, norr om Los Angeles, har tvingats lämna sina hem sedan bränderna spritts. Skolor höll stängt på fredagen i Los Angeles och undantagstillstånd har utlysts av guvernör Gavin Newsom.

Väntade kraftiga vindar under söndag och måndag hotar att förvärra situationen, enligt USA:s vädermyndighet, rapporterar AFP.

Två miljoner utan el

Elbolaget Pacific Gas & Electric (PG&E) varnar för att elen av säkerhetsskäl kan komma att stängas av i flera timmar för 850 000 abonnenter – vilket påverkar omkring två miljoner människor i 36 områden (counties).

Orsaken till att elen stängs av är att vindarna i södra Kalifornien kan medföra att elden sprids ytterligare, rapporterar BBC.

Det brinner även i norra Kalifornien. Undantagstillstånd råder i Sonoma county där en av de värsta bränderna – den så kallade Kincade-branden – härjar nära 10 000 hektar i bland annat vindistrikten. Där har elen stängts av för cirka 28 000 abonnenter och även där är cirka 1 300 brandmän i arbete.

– Det här är definitivt en händelse som vi kallar historisk och extrem, säger David King, meteorolog på USA:s vädermyndighet, till tidningen Los Angeles Times.

50 fastigheter förstörda

Tusentals har evakuerats, runt 50 fastigheter har förstörts och boende vittnar om att de knappt hade tid att ta med sig några tillhörigheter när elden närmade sig deras hem.

– Vi tittade upp mot kullen och kunde knappt tro vad vi såg, säger 68-årige Dwight Monson, ägare till en gård, till Los Angeles Times.

Flera andra bränder har också brutit ut i södra Kalifornien till följd av torka och temperaturer på över 30 grader.

I norra Mexiko, nära amerikanska gränsen, har tre personer har omkommit till följd av eldsvådor som härjar och 1 600 personer har evakuerats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning