Väntad högerframgång i Madridval

Madrids regionala ledare Isabel Díaz Ayuso väntas segra i regionalval. Bild: Bernat Armangue/TT-AP

Makten i Spaniens mäktiga huvudstad Madrid lär stanna hos högerpartiet Partido Popular (PP) och partiets regionala ledare Isabel Díaz Ayuso, enligt preliminära opinionsmätningar efter tisdagens val.

De första opinionsmätningarna sedan vallokalerna stängt visar att Aysos är segrare, men att hon behöver stöd från ytterligare ett parti för att behålla makten.

Regionpresidenten Díaz Ayuso har valt en ren konfrontationspolitik gentemot den socialistiska nationella regeringen, speciellt i åtgärder mot coronapandemin.

Madrid håller öppet

Medan den spanska regeringen, ledd av Spanska socialistiska arbetarpartiet (PSOE), har beordrat nedstängningar för att förhindra smittspridning, så har Díaz Ayusos gått motsatt väg i Madrid och tillåtit restauranger, museer och institutioner att hålla öppet.

Aysos säger att valet handlar om "frihet", sådan som hon utlovar, eller vänsterns "kommunism" eller "socialism" som styrande PSOE med dess ledare Pedro Sanchez och vänsterpartiet Podemos med dess ledare Pablo Iglesias ska stå för.

Regionalvalet i Madrid är en därför en tydlig mätare på motsättningarna i det djupt politiskt polariserade Spanien.

Vänsterpolitikern Iglesias i sin tur har lämnat en regeringspost för att ställa upp mot Díaz Ayuso i regionalvalet – utan att få det stöd han hoppats på.

Högerpartiet PP har styrt regionen sedan 1995 och haft stort stöd sedan 1992.

Högerextrema Vox

Vid 22.30-tiden på tisdagskvällen, en och en halv timme efter det att vallokalerna stängt, hade PP fått 58 av de 136 platserna i Madrids regionala parlament. Det behövs 69 platser för absolut majoritet.

Socialistiska PSOE hade 30 platser och ser ut att ha backat rejält, men beräkningarna gjordes när knappt fyra procent av rösterna räknats. Röstdeltagandet ser ut att vara omkring 70 procent.

Det extrema högerpartiet Vox, som kallar sig patriotiskt, lurar vid sidlinjen, och hoppas att bli inbjudet av PP till en allians för att styra staden. Partiet beräknas få 12 platser i det regionala parlamentet enligt de första beräkningarna, enligt mediebolaget El País.

Ett sådant val från Partido Populars sida skulle fortsätta att förstärka den skarpa polariseringen i Madrid – och i Spanien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning