Vänstervalseger i Bulgarien

Socialistpartiets kandidat Rumen Radev är på väg mot seger i det bulgariska presidentvalet. Det kan utlösa en regeringskris. Bild: PETAR GANEV

Bulgariska Socialistpartiets kandidat Rumen Radev ser ut att vinna första omgången i presidentvalet. När två tredjedelar räknats har han fått närmare 26 procent av rösterna.

Det är ett väntat resultat, som skulle innebära att det blir en andra valomgång.

Det är också generande för regeringspartiet Gerb. Premiärminister Bojko Borisovs kandidat Tsetska Tsacheva, som är talman i parlamentet, tycks bara bli tvåa. Hon hade med två tredjedelar av rösterna räknade en andel på 22 procent

Den före detta flygvapenkommendören Radev och talmannen Tsacheva möts, om tendenserna håller tills alla röster räknats, i andra omgången den 13 november.

Premiärministern har inför presidentvalet, som hölls i går, sagt att han avgår och utlyser nyval om inte center-höger-regeringens kandidat vinner i första omgången. På valkvällen knuffade Borisov dock fram sitt avgångshot, till efter andra valomgången på söndag.

Bulgariens president har till största delen ceremoniell makt, och valet har därför främst symbolisk betydelse. Radev betraktas dock som mer Rysslandsvänlig än Tsacheva.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning