Vänstersvammel som på 1970-talet

Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Enligt min mening är Lidl en bra aktör som ger lite konkurrens åt de två stora S- och K-kedjorna.

I en Impuls-kolumn ''Smells like team spirit'' (HBL 13.3) ondgör sig Tapani Ritamäki över affärskedjan Lidl. Det tycks vara samma vänstersvammel som redan på 1970-talet. Men Tapani Ritamäki – det är nog rätt länge sedan dess så kanske det är tid att vända på skivan. Facket i Finland har alldeles för stor makt och anser sig ha endast rättigheter – inga skyldigheter. Därför måste ju även arbetsgivaren få ha sin åsikt. Jag har nog uppfattningen att Lidl är en seriös arbetsgivare. Ritamäkis åsikter om behandlingen av personalen är rätt naiva och knappast korrekta.

Vad beträffar varusortiment och frakter av varor är det onödigt att peka ut Lidl ensamt. Samtliga aktörer håller nog på med samma sak.

Ritamäki till och med ondgör sig över företagets val av rulltrappor. Oberoende om det är Kone eller Schindler som levererat dem så är de nog inte byggda i Finland. Facket med sina onormalt höga lönekrav, olagliga strejker, besvärliga förtroendemän och arbetarskyddets invalda har nog skrämt bort tillverkarna.

Enligt min mening är Lidl en bra aktör som ger lite konkurrens åt de två stora S- och K-kedjorna.

I min hemstad Pargas öppnar Lidl i början av maj. Jag ser fram mot det och går gärna dit. Kassorna väljs nog bland ortsbefolkningen eftersom svenska språket är ett måste. Butiken är i ett plan så inga rulltrappor behövs denna gång.

Kjell Nordin, sjökapten, Pargas,

Svar Min avsikt var att diskutera det lokala kontra det "globala". Coronaviruset har gjort den frågan kusligt angelägen. Jag hoppas Kjell Nordin när han i maj glad i hågen besöker Lidl kräver att få inhandla lokala grönsaker odlade i Pargas.

Tapani Ritamäki, kolumnist, HBL

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning