Vänsterförbundets svar till Sipilä betonar jämlikhet och klimatpolitiskt ansvar

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson lämnade partiets svar till regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) på tisdagen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Vänsterförbundet lämnade sina svar till regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) på tisdagen. Till partiets knäckfrågor hör bland annat en ambitiös klimatpolitik och vikten av att bygga ett jämlikt samhälle.

– Finland är uppdelat i två läger. Det finns de som har det bra och de som håller på att trilla av kälken. Vi måste bygga en sådan regering och ett sådant regeringsprogram som tryggar ett mänskligt Finland för alla, säger partiordföranden Li Andersson i ett pressmeddelande.

Vänsterförbundet vill också återkalla en lång rad reformer som har blivit verklighet under Sipiläs regering. Till partiets knäckfrågor hör vikten av att återkalla frysningen av indexhöjningarna på viktiga stöd och kravet att aktiveringsmodellen ska slopas. Vänsterförbundet betonar också betydelsen av att respektera de mänskliga rättigheterna och en vårdreform som minskar på välfärdsklyftorna.

Klimatfrågan är en annan knäckfråga för partiet.

– Vi eftersträvar en plats i en ny regering som reducerar ojämlikheten och förbinder sig att stoppa uppvärmningen av klimatet till 1,5 grader. Den rödgröna valsegern måste synas i regeringsprogrammet och regeringens sammansättning, säger Andersson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning