Vänskap följer drama på Stafettkarnevalen

Brändö lågstadieskola tog hem brons i flickornas 600 + 600 + 400 meter för årskurserna 1-6. Löparna Nadja Rehberger (t.v), Anni Komulainen och Emma Nyström gläddes över medaljen. Bild: Niklas Tallqvist

Dagens första final avgjordes i andra heatet på flickornas 600 + 600 + 400 meters lopp för årskurserna 1-6 då Ytternäs skola från Mariehamn tog hem segern. Solf skola från Korsholm tog hem andraplats och bronset gick till Helsingforsskolan Brändö lågstadium.

Sammanlagt 153 större grundskolor deltog i dagens längsta lopp för flickor. Loppet avgjordes i två heat där den bästa tiden segrar. Alla tre medaljlag löpte i det andra heatet. Brändö med Emma Nyström, 13, och Nadja Rehberger, 11, i spetsen öppnade starkt och behöll ledningen ända tills den sista sträckan, då utmanarna hann ifatt ankarlöparen Anni Komulainen, 13. Det var inte endast de övriga lagens bättre ork som avgjorde loppet, menar Komulainen efter prisutdelningen.

– Jag missade lite. Det kom en flicka som sprang förbi mig och så var det en man som stod i vägen då han försökte visa var jag skulle springa, berättar Komulainen skrattandes om den dramatiska avslutningen.

Trots att ha missat guldet var humöret på topp hos Brändötrion. De andra lagen får också beröm.

– Jag tycker vi sprang jättefint och skulle inte kunna tänka mig ett bättre lopp, säger Nyström.

– Det gick jätte bra, den mest avgörande faktorn var att motståndet helt enkelt var tuffare, instämmer Rehberger.

Efter loppet stannade de tre bästa lagen och väntade på prisutdelningen på idrottsplanen. Löparna som just kämpat tappert om guldet satt muntert tillsammans och snackade med varandra. Detta är vad som gör Stafettkarnevalen till ett unikt evenemang.

– Stafettkarnevalen är bäst. Här finns så mycket nya människor att få träffa och det är en riktigt stor tävling. Dessutom finns det en hel del annat det går att göra vid sidan om tävlandet, berättar Nyström.

Attityden och andan på plats

Brändö lågstadieskola ligger i samma skolkomplex som Brändö Gymnasium, som är känt för att vara en skola som främjar hälsa. Den sportiga attityden finns också bland lågstadieeleverna, då alla tre löpare i laget idrottar vid sidan om skolgången. Komulainen friidrottar och spelar innebandy, Nyström friidrottar och Rehberger orienterar och simmar. Flickorna säger sig dock inte ha övat på denna sträcka något extra. Succén beror främst på en annan positiv egenskap.

– Vi har en mycket bra laganda, förklarar trion i samma mun.

På sträckan 600 + 600 + 400 meter för små grundskolor segrade Forsby skola, tätt följda av Rejpelt skola och Snappertuna skola.