Vännerna Trump och Macron sökte gemensam melodi

Presidentfruarna Brigitte Macron och Melania Trump visade upp sig på Vita husets balkong tillsammans med presidenterna Emmanuel Macron och Donald Trump. Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Det är ingen tvekan att Donald Trump fattat tycke för den unga och energiska franska presidenten Emmanuel Macron, men frågan är om det sist och slutligen har någon betydelse.

Att Trump valde att hedra just den franska statschefen med den amerikanska presidentens första officiella statsbesök, med tillhörande festmiddag, är redan det ett starkt ställningstagande. Att Trump också tog Macron till George Washingtons historiska residens på middag på måndagen, var ytterligare ett tecken på att den amerikanska presidenten gjorde sitt yttersta för att få Macron att känna sig uppskattad.

Grunden för vänskapen mellan Trump och Macron lades i fjol i Frankrike då Trump var hedersgäst på Bastilledagen i Paris. Det är ett välkänt faktum att Trump var imponerad och tagen av hedern och speciellt av militärparaden som han nu vill imitera i Washington.

Men Trumps varma känslor för Macron var uppenbara också inför kamerorna i Washington. Avslappnade leenden, klappar på axeln, manliga omfamnanden och upprepade tag om händerna i ett tecken på samstämmighet och brödraskap. I det ovala kontoret kände sig Trump så bekväm att han inför pressen putsade bort mjäll från Macrons kostymkrage.

Men frågan är om de varma känslorna i slutändan spelar någon roll eftersom USA och Frankrike och Europa i så många frågor är på vitt skilda linjer. I välkomsttalet på gården utanför Vita huset levererade Macron ett klart budskap till Trump och omvärlden då han poängterade vikten av frihandel och multilateralism och en kamp mot klimatförändring och nationalism. Åsikter som i många fall går stick i stäv med Trumpadministrationens ståndpunkter.

Men när presidenterna hade avklarat både ett bilateralt möte och en större förhandling mellan respektive delegationer verkade de bägge ledarna på riktigt ha gjort närmanden i några av de kvistigaste frågorna.

Macron överraskade genom att säga att han vill inleda förhandlingar om ett nytt Iranavtal med utgångspunkt i det nuvarande avtalet. Men han tillade att ett nytt avtal måste beröra Irans kärnprogram på lång sikt, dess utveckling av ballistiska missiler och det som USA och väst betraktar som Teherans stöd till terrorism i regionen. Macrons vision om ett nytt avtal innehåller exakt de punkter som Trump själv vill åtgärda. Även om Macron inte talade om att skrota det nuvarande avtalet, har hans utspel en klar smak av eftergift.

Men Macron fick någonting i gengäld av Trump. Den amerikanska presidenten förkunnade för några veckor sedan att USA strax skulle lämna Syrien, vilket väckte farhågor i Europa. Nu, efter samtal med Macron, sade Trump att han visserligen fortfarande vill ut men att man inte kan lämna regionen öppen för ett expanderat iranskt inflytande, och att han också vill lämna Syrien först sedan när han anser att han åstadkommit någonting. Precis som Macron, var Trump en aning vag i sitt språk, men onekligen var det en uppmjukning av hans tidigare ståndpunkt.

Vid första anblicken verkar det med andra ord som om den till synes varma relationen ledde till ett närmande, men frågan är hur resten av EU och i sista hand Iran reagerar på utspelet. Iran har meddelat klart att man inte tänker omförhandla avtalet och EU har inte varit intresserat av det heller. Det blev också oklart vid presskonferensen huruvida Macrons eftergift betyder att Trump avhåller sig från att skrota avtalet. Klart är också att Trump har en stab och politisk bas som påverkar honom så fort Macron lämnat Washington.

Den amerikanska presidenten visade prov på sin politiska nyckfullhet tidigare på dagen då han lät sig provoceras till ett svar vars kontenta var att Iran kommer att stöta på större problem än de någonsin haft om de återupptar sitt kärnprogram. Det lät som ett hot som varken Macron eller resten av EU vill ta del av. Men den risken är en del av priset när man gör affärer med Trump.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03