Vänner och vattenlekar förgyller lägret

Flottbastu. Roihu är det största scoutlägret någonsin i Finland och man har satsat stort på att göra programmet så intressant som möjligt. I lägrets "Vattendal" kan man bada tältbastu – mitt i sjön. Bild: Ida Enegren

Över 17 000 scouter är just nu samlade på det största scoutlägret som någonsin ordnats i Finland. Men vad händer på lägret och vilka är det som egentligen deltar?

Mitt i skogen i Tavastland öppnar sig en mäktig syn. Den tysta, trankila terrängen skiftar plötsligt till ett myller av människor. Man har inte kommit ut ur skogen och in i en stad – men en liten stad har kommit in i skogen.

Det är scoutlägret Roihu 2016 är en så kallad Finnjamboree – ett gemensamt läger för alla Finlands scouter och många utländska gäster. Och många scouter har minsann kommit till lägret: Roihu är med sina 17 000 deltagare det största scoutlägret någonsin i Finland.

I lägrets kreativitetsprogramdal hittar vi Ronja Stenberg, Vivi Hafrén, Varpu Lohi och Amalia Borgström från scoutkåren Vikingaflickorna i Helsingfors. De står och väntar på nästa programpunkt – de ska få designa nya friluftskläder. Moroten i uppgiften finns i att en klädbutikskedja lovat förverkliga de designer och idéer som är tillräckligt bra.

– Vår idé är designa ett par byxor som är lika mjuka som träningsbyxor, men samtidigt också vattentäta så att man kan använda dem i skogen, säger Ronja Stenberg.

– De ska vara så mjuka och bekväma som möjligt och ha mycket fickor, tillägger Vivi Hafrén.

Design i skogen. Amalia Bergström, Ronja Stenberg, Vivi Hafrén och Varpu Lohi från Helsingforskåren Vikingaflickorna funderar hur de kunde förbättra friluftskläder till att mera anpassa deras behov. Mjukt och vattentätt ska det vara tycker flickorna. Beväringsorkestern uppträdande på öppningsceremonin har enligt flickorna varit det roligaste hittills. Bild: Ida Enegren

Inte bara knopar

Kreativitetsdalen är en av sex olika programhelheter på lägret. De andra heter Upplevelser, Global fostran, Jag, Vatten och Företagsamhet. De olika temana påminner om att scoutingen inte endast är knopar och knutar.

I "Vattendalen" står ett gäng belgiska scouter vid sjöstranden. De har kommit till Finland med buss och båt.

– För oss känns Finland stort och vackert. Dessutom finns det egentligen endast en sjö i Belgien men här finns det massor. Därför ville vi komma ner hit till stranden för att se på sjön, säger Raphaël Sanchez.

Hantverket. De belgiska scouterna lagade små hantverk av snöre att fästa i halsduken. På lägret byter man ofta små souvenirer med andra scouter som möter på lägret. Bild: Ida Enegren

Roun Couvreur (t.v.) och Raphaël Sanchez, scoutalias "Labradoren" och "Apan" har kommit till lägret från Belgien. En stor sjö mitt i landet var något exotiskt för dem eftersom det enligt Sanchez endast finns en ordentlig sjö i Belgien. Bild: Ida Enegren

Sanchez kallas bland sina scoutkompisar för "Apan" eftersom det bland belgiska scouter är normalt att kompisarna i gruppen väljer ett djurnamn till var och en. Djurnamnet ska på något sätt passa ihop med scoutens personlighet – Sanchez talar ivrigt och gestikulerar vilt medan han pratar. Kompisarna har alltså gjort ett rätt så bra jobb i att välja djurnamnet och Sanchez instämmer.

Från när och fjärran

På lägret finns över 3 000 internationella gäster från 45 olika länder. En stor del av gästerna är från Europa men också andra kontinenter är representerade genom länder som Mexiko, Uganda och Hongkong. Från Osaka i Japan har en trupp på sju scouter anlänt till lägret.

– I Japan är det vanligt att unga scouter slutar sina hobby då de kommer in i tonåren eftersom skolan tar så mycket av tiden. Vi ville åka hit med några av dem så att de skulle få ett livslångt minne av scoutingen. Och kanske lägret inspirerar dem att fortsätta med scouting trots pressen från skolan, säger Asayo Yamamoto och fortsätter:

– Själv har jag njutit av friheten här på lägret. På japanska läger är disciplinen mycket strikt och allt görs enligt vissa mönster. Det blir inte så mycket fritid där.

Synlighet via sociala medier

I år har arrangörerna satsat hårt på lägrets synlighet i sociala medier. Både på Facebook och på Instagram har man kunnat följa med lägerförberedelserna. Öppningsceremonierna i onsdags livesändes på nätet via Youtube och hade tusentals tittare.

– Scoutingen följer med i nutiden och kan ibland till och med vara en föregångare. Inte är det här någon hemlig klubb, säger Helinä Salo från Kantvikin tulentekijät i Kyrkslätt.

Också under lägret fortsätter satsningen på sociala medier. I lägerbutiken säljs bärbara strömbanker som kan användas för att ladda sin telefon.

– På det förra lägret för sex år sedan fanns det ganska strikta regler för hur telefonen får användas. Men nu närmast uppmuntrar man till att använda telefonen under lägret. Det visar hur scoutingen ändrats i takt med de förändringar som sker i samhället runt omkring oss, säger Markus Ketola från Järvenpään Metsänkävijät i Träskända.

Lägrets huvudled kanktas bland annat av kaféer och glasskiosker. Bild: Ida Enegren

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning