Vänner av Simstadion får ge sig till tåls

Simstadion i Helsingfors är en institution som under sommaren besöks av upp till 5 000 personer per dag. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Under normala förhållanden brukar legendariska Simstadion slå upp sina portar lagom till mors dag men i år får eller tvingas de mest hängivna simmarna ty sig till tämligen kyliga vatten i insjöar eller hav. Simstadion kommer sannolikt att öppna också i sommar men när det blir kan inte ens Helsingfors stads idrottsdirektör Tarja Loikkanen svara på i dagsläget.

Att maj månad var en omöjlighet stod klart redan tidigare då regeringen införde restriktioner på tio personer per folksamling. I juni gäller en gräns på 50 personer och just nu pågår febril verksamhet för att jobba fram en plan som håller för att exempelvis öppna Simstadion i juni.

– Vi är fortfarande beroende av ytterligare information i frågan. Regeringen har inte kommit med några exakta uppgifter om hur restriktionerna ska tolkas, säger Loikkanen.

I slutändan är det Helsingfors stad som fattar beslut om hur och när de olika idrottsplatserna och hallarna öppnas.

– Här för vi en väldigt aktiv dialog med Esbo och Vanda. Folk reser mycket över stadsgränserna och då är det viktigt att vi följer samma mönster och datum i våra planer.

Loikkanen och hennes personal är fullt upptagna med att rita upp olika scenarion för hur verksamheten på exempelvis Simstadion kunde se ut i sommar. 50 personer är väldigt lite på en plats som en varm sommardag kan locka 5 000 besökare.

– Vi tittar lite på om vi kunde ta hjälp av digitala lösningar. 50 personer är inte mycket och ska vi öppna måste vi ha en glasklar plan för hur allt ska se ut och hur många som får komma in.

– Hälsan och tryggheten kommer först av allt i vårt tänkande. Det gäller vår personal och alla besökare. Vi måste ta ställning till bland annat duschutrymmena och den allmänna renligheten. Vi kommer definitivt att lägga ner mer resurser på städning än normalt.

Simhallarna i Helsingfors har hållit stängt sedan mitten av mars och för dem gäller samma kriterier och restriktioner som för simstadion. 50 personer från och med juni.

– Då det gäller simhallarna kan vi i sommar med största sannolikhet lova att de håller uppe också i juli och augusti då en del av dem brukar vara stängda på grund av renovering eller restaurering. Nu har vi använt den här speciella tiden till att fixa upp hallarna så att de kan vara öppna på sommaren. Jag vet att suget är stort bland befolkningen och vi på staden gör allt för att stadsborna ska få gå ut eller in för att röra på sig så mycket som möjligt, säger Loikkanen.

Andra av staden administrerade idrottshallar och idrottsplatser lyder under samma regler. Tölö sporthall är en viktig knutpunkt i inomhusidrotten i Helsingfors och många väntar på att den ska slå upp sina dörrar.

– Arealmässigt är den ju väldigt stor och där borde ju mera än 50 personer kunna befinna sig på samma gång om de nu inte alla står i en klunga. Men här gäller samma direktiv som staden och myndigheterna jobbar på hela tiden. Vi följer deras råd och direktiv och öppnar alla dörrar så fort vi bara kan.

Kommer Simstadion att öppna denna säsong?

– Jag är optimistisk. Det kommer att bli en annorlunda sommar men vi jobbar för att göra det bästa av situationen.

Fotnot: De som köpt säsongs- eller månadskort till stadens idrottsanläggningar kompenseras för den tid hallarna hållit stängt. De får sina giltighetsperioder förlängda med samma antal dagar som de gått miste om på grund av coronaviruspandemin.

Stod klar: 1947. Byggdes ursprungligen för sommar-OS 1940 som inte blev av på grund andra världskriget. Bassängerna användes under kriget som ett lager för bland annat rotfrukter och sill.

Användes i stället under OS 1952.

Arkitekt: Jorma Järvi.

Antal bassänger: 3

Simhopp: 1, 3, 5, 7,5, 10 meter.

Övriga faciliteter: Basketplan, vattenrutschkana, gym, volleybollplan, kafé.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning