Gillar du glass och choklad? Vilken tur – nu får du en egen karneval

Glassigt värre. Bild: Mostphotos

Finlands första glass- och chokladkarneval ordnas på Kabelfabriken under veckoslutet. Det utlovas söta smakprover, men också diskussioner om råvaror, ursprung och kvalitet.

Vilka som är sommarens nya glassmaker klarnar under veckoslutets sötaste festival – glass- och chokladkarnevalen, som nu ordnas för första gången i Finland och beräknas bli Europas största i kategorin godsaker.

Det blir ett kalas utan like, då såväl inhemska som utländska producenter av glass och choklad samlas på samma ställe och dukar upp sina godaste varor. Där kommer att finnas såväl traditionella glassar av mjölk som olika veganska alternativ som havreglass.

Stora etablerade mejerier deltar sida vid sida med nykomlingar som tillverkar hantverksglass. På chokladsidan kan man välja om man sväljer pralinerna eller enligt kosmetologens instruktioner smetar ut chokladen som en mask i ansiktet.

– Vi vill skapa ett helt nytt koncept med den här karnevalen och har hämtat influenser från motsvarande evenemang ute i världen. Målsättningen är en samtidigt stilig och rolig samt lekfull tillställning, som säkert kommer att överraska besökarna, säger Tommi Harju från Showmasters, samma företag som ordnade kaffefestivalen förra veckoslutet.

Det publiken vill få under liknande tillställningar är nya upplevelser, man vill aktivt delta och pröva på.

– Under karnevalen får deltagarna pröva på att laga egen glass, tillreda söta delikatesser med hjälp av proffsens bästa recept och förstås smaka på en rad olika glassar och chokladsorter, nämner Harju.

Varifrån kommer råvarorna

Besökarna får också rösta på årets glass och årets choklad, medan en proffsjury kommer att utse sina favoritgodsaker i en rad olika kategorier.

För den som inte nöjer sig med en munfull sötsaker utan också vill ha fakta kan man delta i olika diskussioner om socker, kakao och råvarornas ursprung. Det blir också lite lättsammare programpunkter, men praktiska tips hur man tillreder godis hemma och olika metoder för glassproduktion.

Förutom glass i stora lass och choklad i alla strutar utlovar arrangörerna också cirkuskonster och Dj:ar står för den musikaliska underhållningen. Glass- och chokladfestivalen hålls på Kabelfabriken i Helsingfors den 28–29 april. Lördagens biljetter är dessvärre redan slutsålda, men ännu i går fanns det biljetter kvar till söndagen.

Chokladens ursprung spelar också roll. Bild: Pressbild

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning