Vanhanen inför budgeten: Jag utlovar inte fler stödpaket

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Inför budgetförhandlingarna har bland annat teknologiindustrin höjt rösten om coronakrisens effekter och behovet av stöd. Finansminister Matti Vanhanen (C) utlovar inte fler stödpaket just nu, men oroar sig för förändringar i världsekonomin.

Nästa vecka inleder finansministeriet förhandlingar med alla andra ministerier, för att på onsdag presentera finansministeriets budgetförslag. Det utgör i sin tur grunden för regeringens förhandlingar i september.

Budgetprocessen innebär en återgång till budgetramen, som visserligen svällt på grund av coronakrisen. Finansminister Matti Vanhanen (C) påpekar att det för Finlands trovärdighet på marknaden är viktigt att visa att vi i första hand följer en flerårig ram. Alla länder har blivit mer skuldsatta, och politisk beslutförhet är då en trumf, menar han.

– Men vi rör oss i en dimma, säger han om prognoserna.

Kommer det fler chocker får man reagera på det vid den tidpunkten. Vanhanen är särskilt orolig för världsekonomin och inverkan på exporten, men inleder trots det inte hösten med att lova fler stödpaket. Han hänvisar till att man nyligen på EU-nivå beslutat om ett stort återhämtningspaket, och till vårens tilläggsbudget i rekordklass.

"Att sänka arbetslöshetspengen kommer inte först"

En stor fråga i den kommande budgetprocessen är med vilka åtgärder sysselsättningen ska öka – och hur mycket. I regeringsprogrammet var det skrivet att det i höst krävs åtgärder för 30 000 fler jobb, men Vanhanen säger att den siffran måste höjas. Han tar inte i förväg ställning till vilka åtgärder som borde aviseras.

Vi fattar beslut i budgetförhandlingen, och samtidigt bedömer vi på nytt vad målsättningen ska bli – den måste höjas, säger Vanhanen.

Han kommenterar ändå ett av de förslag som förekommit i debatten: Att förkorta eller trappa ner den inkomstrelaterade arbetslöshetspengen.

– Under rådande omständigheter där så många är permitterade och arbetslösa är det förståeligt att det inte hör till de första åtgärderna att gå åt arbetslöshetsskyddet för att öka utbudet på arbetskraft. Visst finns det kvar som möjligt verktyg, men det är inte först i kö.

Vanhanen säger att man i stället behöver se på hur man kan utöka utbudet på arbetskraft på andra sätt, som att unga blir utexaminerade och får jobb, hur den verkliga pensionsåldern kan stiga, och Vanhanens tidigare förslag om att pensionärers arbetsinkomster skulle beskattas lättare.

– Också arbetskraftsinvandring ingår i utbudet på arbetskraft.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning