Vanhanen: Hoppas EU är i kontakt med Ryssland

Bild: Tor Wennström/Ksf media arkiv

Det nya ordkriget mellan Ryssland och Ukraina är mycket oroväckande, säger utrikesutskottets blivande ordförande Matti Vanhanen (C).

Vanhanen har särskilt fäst uppmärksamhet vid president Vladimir Putins kommentar att man inte kommer att se mellan fingrarna med den påstådda incidenten på Krim utan motåtgärder.

Vanhanen anser att tuffa påståenden som presenteras av en högt uppsatt person redan i sig är oroväckande oberoende av om de stämmer eller inte.

– I en sådan här kris mellan Ryssland och Ukraina kan man tyvärr inte lita säkert på någondera partens utsagor, säger Vanhanen som tar över som ordförande för riksdagens utrikesutskott nästa månad.

Han hoppas att EU är i kontakt med Ryssland och vädjar till tålamod.

– Trots att det är sommar och augusti är semestersäsong i EU borde man inte låta det här ärendet vänta en endaste stund.

Han karakteriserar situationen som akut. Vanhanen vill inte göra någon bedömning av hur sannolikt det är att motsättningen tillspetsas men han förutspår att det skulle ha följder även för Finland.

– Allt som inträffar i Ukraina och Krim tenderar att eskalera till Östersjöområdet. Spänningen tilltar. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning