Vanhanen deltar i regeringskvintettens möten

Statsminister Sanna Marin (SDP) bekräftade på tisdagen att finansminister Matti Vanhanen (C) företräder Centern på regeringskvintettens möten i fortsättningen. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Statsrådet sammanträder på tisdagen i Ständerhuset för att diskutera fortsatta restriktioner av rörelsefriheten och tillämpningen av beredskapslagen.

Centerns ordförande Katri Kulmuni meddelade på måndagen att hon fortsätter leda Centern, trots sin avgång som finansminister. Det förblev däremot oklart vem som ska företräda partiet i den inofficiella ledningsgrupp som har bestått av regeringspartiernas ordförande. Gruppen, som har kallats kvintetten, har stakat ut de riktlinjer som har väglett regeringens arbete.

Statsminister Sanna Marin bekräftade på tisdagsförmiddagen på Twitter att finansminister Matti Vanhanen (C) företräder Centern på kvintettens möten i fortsättningen.

– Matti Vanhanen representerar Centern i kvintetten. Vi fick bekräftelse på detta i början av regeringens förhandlingar. Det här klarlägger situationen. Han fungerar även som statsministerns ställföreträdare, skriver Sanna Marin på Twitter.

En halvtimme tidigare sade Marin att kvintetten "inte kan behandla detaljerade uppgifter i kvintetten" om Kulmuni deltar i mötena. Enligt Marin kunde regeringens förberedande kvällsplenum i stället vara det forum där partiledarna kan diskutera sina ståndpunkter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning