Vandringsfiskarna har minskat med 93 procent på 50 år: klimatförändring, överfiske och dammar är de bakomliggande orsakerna

På grund av dammar och andra byggda strukturer i floder har vandringsfiskars migration rubbats och förökningen minskat. Klimatförändring, miljöföroreningar och överfiske har också bidragit till att förekomsten av vandringsfiskar minskat drastiskt. Bild: Martin Falklind

Globalt har vandringsfiskarnas förekomst i genomsnitt minskat med 76 procent på cirka 50 år. I Europa har förekomsten kollapsat ytterligare – med hela 93 procent. Finland är inget undantag meddelar Världsnaturfonden i ett pressmeddelande.

I Världsnaturfondens pressmeddelande framkommer det att Europa har den största mängden flodbrytande barriärer som påverkar vandringsfiskars migration och livsmiljö. De senaste 50 åren har vandringsfiskarnas förekomst minskat drastiskt. På ett globalt plan har förekomsten minskat med 76 procent och i Europa med hela 93 procent.

Statistiken om vandringsfiskarnas migration, livsmiljö och bestånd är tagen ur en omfattande rapport som gjorts av WWF, World Fish Migration Foundation, Zoological Society of London (ZSL), Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och The Nature Conservancy (TNC).

Människan är orsaken bakom minskningen

Lax, öring och ål är exempel på vandringsfisk. Minskningen av förekomsten av fiskarna är förorsakat av människan. På grund av dammar och andra byggda barriärer i floder och vatten hindras fiskarna från att migrera och föröka sig.

Beståndet har också minskat på grund av överfiske och förstörelse av livsmiljöer. Klimatförändringen och miljöföroreningar är också ett hot och stör fiskarnas matintag, tidpunkt för vandring och därmed också reproduktionen.

Vandringsfiskarna är av enorm betydelse för den biologiska mångfalden i havet och för komplexa näringskedjor, som i och med minskningen hotas. Miljontals personers försörjning hotas också av den stora fiskförlusten.

Går ännu att rädda

Det kräver både politiska och praktiska beslut och förändringar för att återuppliva förekomsten av vandringsfiskar. I Europa där situationen är som mest kritisk, har Europeiska unionen ett ramdirektiv med riktlinjer för att säkerställa ökningen av vandringsfiskar. Därutöver har EU-kommissionen under senaste året utarbetat sin strategi för biologisk mångfald så att den omfattar nermonteringen av dammar och andra barriärer från floder.

Målet är att under de följande tio åren ta ned 25 000 kilometer av barriärer från Europas floder för att främja ökningen av fiskar.

– Dammar och andra strukturer som hindrar vandringsfiskarnas migration måste med andra ord demonteras. Framför allt måste vi genom lagstiftning säkerställa vandringsfiskarnas bestånd och se till att det inte förvärras av nya vattenkraftsprojekt eller andra åtgärder, skriver Matti Ovaska, skyddsexpert vid WWF Finland.

Dammerosion har omedelbara positiva effekter på den biologiska mångfalden i vattnet och vandringsfiskarnas förekomst.

Ovaska meddelar att också Finland under de senaste åren omformat politiska riktlinjer så att de främjar vandringsfiskarnas bestånd och den maritima mångfalden. Han påpekar att det ännu finns mycket arbete att göra.

– Finland har ungefär 159 000 flodkilometer, varav över 90 procent är byggda på något sätt. Vi kommer att behöva snabba och konkreta åtgärder och stark vilja att återuppliva vandringsfiskarnas förekomst i vårt land, skriver Ovaska.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning