Vändpunkt i USA:s politik – backar om Turkiet går in i norra Syrien

USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett möte förra året. Bild: Markus Schreiber

USA kommer att lämna fältet fritt för Turkiet att genomföra en offensiv i norra Syrien mot den kurdiskledda SDF-milisen, meddelar Vita huset. SDF – som samarbetat med USA mot IS – reagerar med besvikelse och varnar för fullskaligt krig i området.

"Turkiet kommer inom kort att genomföra sin sedan länge planerade manöver i norra Syrien. USA:s väpnade styrkor kommer inte stödja eller vara inblandade i manövern", skriver Vita huset, och tillägger att amerikanska soldater kommer att dras tillbaka från det berörda området.

Beskedet kommer kort efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och hans turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan.

Vändpunkt

Erdogan meddelade häromdagen att offensiven mot området i nordöstra Syrien kan inledas under de närmaste dagarna. Området kontrolleras av den USA-stödda SDF-milisen, som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

"Vi är fast beslutna att säkra vårt lands existens och säkerhet genom att rensa denna region på terrorister", skriver den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på Twitter efter Vita husets besked.

Washington har tidigare försökt stoppa en sådan manöver och Vita husets uttalande kan ses som en vändpunkt i USA:s försvarspolitik gällande Syrien med avseende på att landet nu i praktiken slutar skydda allierade såsom SDF.

"Sviker åtaganden"

SDF reagerar med besvikelse på USA:s besked.

"De amerikanska styrkorna fullgör inte sina åtaganden och har dragit tillbaka sina styrkor från områdena längs gränsen till Turkiet, och Turkiet förbereder sig nu för en invasion i norra och östra Syrien", skriver SDF i ett uttalande.

Milisen säger att man kommer att försvara sig och har varnat för fullskaligt krig vid en turkisk insats. SDF varnar också för att en offensiv mot kurderna skulle ge möjlighet för IS att återta mark i Syrien. Det skulle vara en vändpunkt för framgångsrika kurdiskledda insatser mot terrorgruppen, skriver SDF.

USA och Turkiet enades förra månaden om att skapa en buffertzon längs den syriska gränsen mot Turkiet. Erdogan säger att han är frustrerad över vad han beskriver som USA:s misslyckande att implementera överenskommelsen.

Erdogan och Trump ska träffas nästa månad för att fortsätta samtalen om att upprätta en säkerhetszon i norra Syrien, enligt Turkiet.

I Vita husets uttalande kritiserar USA också Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder för att inte ha tagit hem medborgare som stridit för IS i Syrien.

"Turkiet blir nu ansvarigt för alla IS-krigare i området som tillfångatagits senaste två åren", skriver Vita huset.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.

Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har behövt fly mer än en gång och över 370 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning