Vändning i Qatarkrisen? Trump berömmer emiren för antiterror-åtgärder

USA:s president Donald Trump i samtal med Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani i Saudiarabiens huvudstad Riyad i maj i fjol. Bild: TT/AP/Evan Vucci

USA:s president Donald Trump tackar Qatars emir för att han agerat för att motverka terrorism och extremism. Erkännandet kan vara ett tecken på att isolerade Qatar är på väg in i värmen igen.

Donald Trump uppmanade i juni i fjol emiratet att sluta finansiera terrorgrupper. Detta sedan Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten plötsligt brutit alla band med Qatar som de anklagade just för att stödja terrorism, och för att ha alltför nära band med deras ärkefiende Iran.

Qatar har nekat till anklagelserna och hävdar att isoleringen syftar till att begränsa landets suveränitet.

Vita husets uttalande om Trumps samtal med emiren Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani nämner inte direkt konflikten, men konstaterar att USA:s president uttryckt sitt stöd för "ett starkt, enat Gulfländernas samarbetsråd (GCC)".

De båda ledarna uppges också ha diskuterat hur USA och Qatar kan samarbeta för att stärka stabiliteten i regionen och motverka Irans inflytande.

Samtidigt rapporteras om en ny incident som tyder på alltjämt frostiga relationer mellan Qatar och dess grannstater. Förenade arabemiraten hävdar att qatariskt flyg vid två tillfällen genskjutit ett civilt flygplan under en rutinflygning till Bahrain.

Qatar kallar anklagelserna falska och hävdar att de syftar till att mörka vad som i själva verket handlat om ett militärflygplan som kränkt qatariskt luftrum.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning