Vandate smakar lingon och enbär

Vanda vill profilera sig som en stad för tedrickare. Stadens två egna tesorter ska föra tankarna till bygdens långa historia, smakerna är hämtade från växter som man använde redan på medeltiden. Bild: Vandasällskapet

Vandasällskapet har tagit fram två egna tesorter som ska sätta smak på staden. Vanda smakar lingon medan den gamla kyrkbyn Helsinge är en blandning av enbär, lingon och ingefära.

Te var visserligen inte en dryck som man drack på medeltiden, men Vandasällskapets verksamhetsledare Riina Koivisto tycker ändå att ett te med samma växter som man använde i matlagningen i Helsinge på den tiden passar bra som stadens nya pr-produkt.

– Idén med ett eget Vandate föddes nog redan för tio år sedan, men då blev det ogjort. Nu tog vi i Vandasällskapet tag i saken och ville skapa en produkt som kan användas i marknadsföringen av Vanda som resmål. Vi fick med stadens turistbyrå och stadsmuseet. Nu har vi tagit fram två olika medeltidstesorter – Vandate och Helsingate, berättar Riina Koivisto.

Teentusiasterna har själva fått föreslå ingredienser för tehuset Forsman och provsmaka sig fram till de önskade kombinationerna.

– Vi valde sådana växter som vi till följd av arkeologiska utgrävningar vet har använts i Helsinge på medeltiden, som nässlor, hallon, lingon och enbär, berättar Koivisto.

Slutresultatet blev två olika slags teer: Vandateet är en blandning av vitt och grönt te som är smaksatt med lingonkross, medan Helsingateet är ett svart te med enbär, lingon och ingefära.

– Dagens Vanda är en blandning av många olika saker, här möts historien och nutiden, landsbygden och den moderna staden – det får blandningen av vitt och grönt te symbolisera. I Helsingateet tog vi med ingefära som en exotisk ingrediens även om det inte bevisligen har använts i Helsingetrakten, ingefäran får i stället symbolisera den livliga handeln som Helsinge förde med exempelvis Tallinn, förklarar Koivisto.

På medeltiden var Helsinga ett stort centrum vid kusten i Nyland, det sträckte sig ut över dagens Vanda och Helsingfors. Stenkyrkan stod i mitten och omgavs av gårdar, åkrar och skogar där människorna skaffade sig sitt levebröd, också bären som nu ger smak åt teet. Denna historia finns återberättad på tepåsen, både i illustrationen på framsidan som i skriften på baksidan.

Teet säljs än så länge bara via Vandasällskapet och på ett par museer i staden. Sällskapet har också planer på att utöka serien, men vilken slags produkt det handlar om vill man ännu inte avslöja, bara att det har en stark koppling till Vandas historia.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning