Vanda vill ha stöd för flygplatsområdet

Coronatestningen på Helsingfors-Vanda flygplats löper på bra, säger Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen. Bild: Markku Ulander

Coronatestningen på Helsingfors-Vanda flygplats löper nu bra, anser Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen. Hon är däremot oroad över att så många arbetstillfällen i anslutning till flyplatsen försvinner.

Sedan början av augusti har närmare 2 700 personer som anlänt till Helsingfors-Vanda flygplats testats för corona och av de prover som hittills analyserats har 26 varit positiva.

Den här veckans torsdag och fredag har samtliga passagerare som kommit från Stockholm, Amsterdam, Paris och Minsk erbjudits möjlighet till test, men de resultaten är inte analyserade ännu.

– Den grupp för hälsosäkerhet med representanter för olika myndigheter som nu finns på flygplatsen fungerar bra och stöder det konkreta arbetet där, säger stadsdirektör Ritva Viljanen.

Det som däremot bekymrar henne är att så många arbetstillfällen knutna till flygverksamheten och flygplatsen försvunnit och att sysselsättningsläget där fortsätter att bli sämre. Finnairs och servicebolaget Swissports meddelande om massiva samarbetsförhandlingar förra veckan drabbar området runt flygplatsen, Aviapolis, hårt.

Det är inte bara de som är direkt anställda av de här bolagen som riskerar att stå utan jobb, det går ut också över anställda vid företag med annan verksamhet kring flygplatsen.

Arbetsgrupp för att stödja arbetslösa

Viljanen omtalar att Vanda och Finnair bildat en gemensam arbetsgrupp för att hjälpa dem som drabbas av arbetslöshet. Tanken är att erbjuda utbildning och försöka hitta alternativa jobb. En likadan grupp planerar staden att grunda med Swissport.

– Jag hoppas att staten deltar i de här stödåtgärderna, för flygplatsen är viktig inte bara för Vanda, utan för hela landet, säger Viljanen.

Hon räknar med att upp till 10 000 arbetstillfällen i anslutning till flygverksamheten nu är i fara.

Sysselsättningen i Vanda har i övrigt blivit något bättre sedan våren då nästan var femte Vandabo var utan jobb. Restauranger som öppnat igen och annan service som återupptagits har fått siffran att sjunka något.

I slutet av augusti var arbetslöshetsprocenten drygt 15 procent och sysselsättningsläget var sämst bland ungdomar och invandrare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning