Vanda stänger skolor efter påsk – förenar enheter för att minska smittorisken

De elever som får närundervisning i Västersundom skola och Kyrkoby skola i Vanda får efter påsk söka sig till skolorna i Dickursby och Mårtensdal. Totalt stänger Vanda 23 skolbyggnader helt från den 14 april på grund av coronapandemin.

För de svenska skolornas del var beslutet lätt, säger direktören för den svenskspråkiga servicen Anders Vikström. Under den här veckan har totalt två av 700 elever tagit del av närundervisning, båda två i Mårtensdal. Detta trots att alla elever i klasserna 1-3 har haft rätt att vara i skolan.

Totalt har fyra svenskspråkiga elever fått närundervisning sedan skolorna stängde.

– Situationen kan förändras om det finns elever som återvänder efter påsk. Men jag är stolt över att föräldrarna till våra elever har tagit regeringens rekommendationer på allvar och håller barnen hemma, säger Vikström.

Västersundom skola genomgår just nu en renovering. I och med att skolan är stängd för elever efter påsk, kan man påbörja arbetet i matsalen som i annat fall hade fått vänta till sommaren, berättar Vikström.

I Kyrkoby skola blir det redan nu dags för vårstädning.

– I nuläget räknar vi med att ha våra elever tillbaka den 13 maj, men allt beror förstås på hur situationen utvecklas, säger Vikström.

Efter påsk är 30 skollokaler i Vanda fortfarande öppna. Genom att förena skolenheter vill staden minimera smittoriskerna. Eleverna kommer att undervisas i grupper på högst tio elever på olika håll i de öppna skolbyggnaderna.

Under den tid beredskapslagen har varit i kraft har bara omkring 400 elever deltagit i den dagliga närundervisningen i olika skolor i Vanda. Det innebär mindre än två procent av den totala elevmängden i grundskolorna.

Distansundervisningen fortsätter som förut. Vanda delar också fortsatt ut lunchpaket till familjer med skolbarn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning