Vanda förstärker coronatestning på flygplatsen

Hälsosäkerheten för flygresenärer ska förbättras och det operativa arbetet med att testa dem ska stärkas. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Vanda stad tillsätter en ledningsgrupp för att intensifiera arbetet med hälsosäkerheten på Helsingfors-Vanda flygplats. På så sätt ska resenärernas tillit byggas upp på nytt i coronatider.

Arbetet med att förebygga och hejda coronasmitta på Helsingfors-Vanda flygplats struktureras om då Vanda stad tillsätter en ledningsgrupp för att koordinera och stödja arbetet. Eero Hirvensalo, medicinalchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, leder gruppen där även Institutet för hälsa och välfärd, Regionförvaltningsverket i södra Finland och Vanda stad är representerade.

Ritva Viljanen, stadsdirektör i Vanda, säger att staden vill trygga resandet via flygplatsen och återställa resenärernas förtroende för flygplatsens åtgärder och rutiner för att hejda virusspridningen.

Bland annat ska man rikta testandet mer och tydligare styra olika resenärer rätt. Myndigheterna ska också snabbare ta beslut om karantän för coronapositiva resenärer som anländer, men som inte har en hemkommun i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning