Vanda först ut med att vaccinera barn i åldern 12–15 år

Sedan i morse får barn som fyllt 12 år själv eller med vårdnadshavares hjälp boka tid till coronavaccinering. 12-åriga Tilda Pitkänen fick sin första dos i Mässcentret i Helsingfors på måndagsmorgonen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Vanda är den första kommunen i huvudstadsregionen som börjar vaccinera barn som fyllt 12 år. På bara en vecka ska 10 000 barn få första dosen coronavaccin – "ett ambitiöst mål", säger stadens presschef.

På torsdagen gavs den nationella anvisningen – kommuner får börja vaccinera barn som är mellan 12 och 15 år, nu också sådana som inte hör till riskgruppen för allvarlig covid-19.

På fredagen arbetade kommunerna i huvudstadsregionen för högtryck för att ta fram en konkret plan över när, var och hur vaccineringen ska genomföras.

– Vi har suttit i distansmöte så gott som hela dagen, säger presschef Petri Kosonen vid Vanda stad.

Med viss stolthet i rösten bekräftar han att Vanda är den första staden i huvudstadsregionen att vaccinera barn i åldern 12–15 år. På söndagskvällen kan de eller deras vårdnadshavare boka tid till en kommunal vaccinstation online, och när skolorna börjar på onsdag kallas "all tillgänglig" hälsovårdspersonal in till skolorna för att injicera dosen i eleverna.

"Eftersom barnen gör det i sin egen klass eller grupp, i sin egen skola, lär det kännas tryggt och bekvämt", säger Kaija Hannula som är ledande överläkare i Kyrkslätt. Bild på en 12-åring i Tartu i Estland. Bild: Raul Mee/TT-AP

– Vi strävar efter att ha vaccinerat alla omkring 10 000 barn innan veckan är slut, säger Kosonen.

Vanda hade sedan tidigare en konkret plan för hur det här ska åstadkommas. När statsminister Sanna Marin (SDP) tidigare i veckan satte bollen i rullning återstod bara att snabbt verkställa planen – vilket i princip skedde över en dag.

– Vårt mål är ambitiöst och den första veckan kan bli rätt kaotisk för personalen, men lärare och rektorer som vi pratat med i dag verkar vara nöjda. Framför allt vill de att undervisningen kan äga rum på plats. Därför är det viktigt att vaccineringen sker fort, säger Kosonen.

Dröjer vid Helsingfors svenska skolor

I de flesta kommuner kan man ta vaccinet antingen i skolan eller vid en kommunal vaccinationspunkt. Så också i Helsingfors, som startar elevvaccineringen senare än i Vanda.

"Barn och unga i åldern 12–15 år får coronavaccinet från den 12 augusti i finska skolor och från den 17:e i svenska skolor", skriver Helsingfors stad i ett pressmeddelande.

Tidsbokningen öppnar måndagen den 9 augusti och då kan barn få vaccinet redan innan skolan börjar.

Hälsocentralernas ledande överläkare Timo Carpén är glad över beskedet.

"Fint att vi nu kan börja vaccinera dem som är mellan 12 och 15 år. Vi strävar efter att göra det i så hög takt som möjligt så att inte undervisningen störs", säger han i pressmeddelandet och fortsätter:

"Vi vill att det är så enkelt och smärtfritt som möjligt. När vi höjer vaccintäckningen bland unga är det tryggare för dem att träffa varandra på evenemang och andra tillställningar som är viktiga för dem", säger Carpén.

Staden utgår från att barnen bestämmer själva om de vill ta vaccinet eller inte, men om de inte anses vara kapabla att fatta beslutet behövs en vårdnadshavares medgivande.

Sibbo: Preliminärt heter det att barn som är 12–15 år börjar vaccineras i slutet av veckan. Både skolhälsovården och kommunala vaccinationspunkter används för ändamålet. Slutligt besked väntas i början av veckan. Skolorna börjar på tisdagen.

Esbo: Tidsbokningen öppnar på måndagseftermiddagen. Det finns även en drop-in-vaccineringspunkt i köpcentret Iso Omena, som har öppet vardagar 9.30–11.30 och 12.15–14.00, nästa tisdag undantagsvis till klockan 19. Vid skolorna startar vaccineringen måndagen den 16 augusti.

Grankulla: Skolorna börjar måndagen den 16, men kommunen vill starta vaccineringen tidigare än så. "Vi har tänkt börja på onsdagen om vi bara får vaccin", skriver grundtrygghetschef Ulla Tikkanen i ett sms.

Källor: Pressutskick från respektive kommun.

Kyrkslätt avvaktar

En av de kommuner som till synes hamnat på efterkälken i vaccintåget är Kyrkslätt, som uppvisar en av de lägsta vaccintäckningarna i landskapet. Det förklarar Kaija Hannula, ledande överläkare i kommunen, med att många invånare är barn och unga och ännu inte erbjudits vaccin.

Kyrkslätt har inga drop-in-vaccinstationer, så barn som vill vaccinera sig får vänta på besked till början av nästa vecka, säger Kaija Hannula. Bild: Privat

Därför är det förhållandevis många, runt 2 400 barn, som nu står på tur i Kyrkslätt. Kommunens ledning spikar tidpunkten för vaccineringen av barn vid ett möte på måndagen.

– Den preliminära planen är att köra i gång när skolorna börjar, måndagen den 16 augusti. Logistiskt sett är det klokast så, säger Kaija Hannula.

Smidigheten består i att skolhälsovårdarna har tidigare erfarenhet av massvaccineringar, säger hon.

På mötet kommer ledningen också att diskutera praktiska arrangemang.

– Då avgör vi om vi behöver flytta över vårdpersonal tillfälligt från hälsocentralen och om vaccineringen äger rum i gympasalar eller någon annanstans.

Hon bedömer att alla barn som vill vaccinera sig ska ha fått sin första dos senast i månadsskiftet september–oktober.

Vad säger du till dem som kanske är rädda för nålar eller själva vaccinet?

– Det är förståeligt att både barn och vuxna är lite nervösa. Men skolhälsovårdarna är skickliga, de har gjort det här förut. Och eftersom barnen gör det i sin egen klass eller grupp, i sin egen skola, lär det kännas tryggt och bekvämt.

Fotnot: Eftersom skolan styr upp vaccineringen kommer en del information gå ut via Wilma. För att boka tid på egen hand går du in på coronavaccinbokning.fi. Där finns en förteckning över kommunens vaccinstationer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning