Valvira till Uutissuomalainen: "Övervakningen av vården tas inte på allvar"

I juli tvingades till exempel ett av Attendos vårdhem i Kangasala betala 200 000 euro i böter. Arkivbild. Bild: Ari Sundberg/SPT

Bristerna i äldrevården som avslöjades vid årsskiftet har inte åtgärdats, enligt Valvira.

– Vi har fortfarande på tok för många enheter med allvarliga brister, säger Markus Henriksson, överdirektör för Valvira, till Uutissuomalainen vars nyheter publiceras av bland annat Helsingin Uutiset.

I juli tvingades till exempel ett av Attendos vårdhem i Kangasala betala 200 000 euro i böter. Boendet hade för lite personal och skötte därför inte sina klienter tillräckligt bra. Bland annat hade flera klienter fått fel medicin medan andra har blivit utan.

Regionförvaltningsverket hade redan tidigare varnat Attendo om bristerna. Attendo fick möjlighet att åtgärda dem i vårdhemmet, men tillräckliga åtgärder vidtogs inte. Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland övervägde först att stänga vårdhemmet men beslutade i stället att ge ett vite på 200 000 euro till Attendo.

Enligt Henriksson har förbättringar gjorts sedan årsskiftet och vårdenheterna satsar nu mer på kvaliteten av vården. Servicen är tillräckligt bra i största delen av enheterna men det finns fortfarande mycket att göra, säger han.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning