Valvira hittade brister i mammografiscreening – patientsäkerheten äventyrades

Cancer? Valvira har hittat brister i Suomen Radiologikeskus mammografiscreening. Bild: Cata Portin

Valvira har hittat kvalitetsproblem i Suomen Radiologikeskus mammografiscreening, skriver Savon Sanomat.

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira har hittat brister i de mammografiscreeningar som Suomen Radiologikeskus har gjort, skriver Savon Sanomat. Förra våren uppgav Valvira att företaget begått fel i screeningen som lett till att man missat några cancerfall. Dessutom ska 3 000 patientkort från screeningarna ha försvunnit.

Då Valvira inledde övervakningen var mammografiscreeningarna bristfälligt planerade och genomförda, vilket ledde till kvalitetsproblem som äventyrade patientsäkerheten.

– Den okontrollerade tillväxten i företagets verksamhet ser ut att ha varit den största orsaken till kvalitetsproblemen, säger medicinalrådet Markus Henriksson på Valvira till Savon Sanomat.

Företaget har enligt Valvira förbättrat verksamheten även om det fortfarande förekommer brister i instruktionerna för screeningarna. Valvira har gett företaget tid till slutet av maj för att rätta till detta.

I många år lämnades många klagomål och anmälningar in om Suomen Radiologikeskus. Valvira behandlar fortfarande två klagomål.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning