Välspelat men lite väl tunt

Sällskap. Natalie (Anna Kendrick) följer med Ryan (George Clooney) på hans resor. Bild: Paramount Pictures

Jason Reitmans polerade drama om en professionell avskedare är som skräddarsytt för George Clooney men lyckas inte beröra på djupet.

Up in the Air, Nelonen 21.00

Up in the Air (2009), regisserad av Jason Reitman (Thank You For Smoking, Juno), baserar sig på Walter Kirns bok med samma namn.

George Clooney är Ryan Bingham, en "downsizer" som reser runt och sköter om avskedanden åt företag som inte vill göra det själva. Han är den som säger människor han aldrig sett förut att de inte längre har ett jobb, en lön och kollegor.

Ryan jobbar också som motivationstalare. Hans livsfilosofi illustreras av "What's in your backpack?", ett tal som handlar om att ha så lite som möjligt som tynger ner en, såväl saker som relationer. En livsstil som är gångbar om en lever och jobbar som Ryan.

Ryan lever nämligen sitt liv i luften, han är ständigt på väg och drömmen är att bli den yngste någonsin att nå 10 miljoner "frequent flyer"-poäng på American Airlines.

Han ser sin egen familj som något av en börda och inleder en tillfällig relation med Alex (Vera Farmiga), även hon på resande fot. De ses på hotell om de råkar befinna sig i samma stad.

Hemma i Ohio föreslår den unga och nyanställda Natalie (Anna Kendrick) att avskedandet kan ske via video i stället, för att spara in pengar. Som en extra bonus betyder det att de anställda inte längre behöver fira jul ensamma på något hotell och förlora en massa tid väntande på flygplatser. De får vara hemma. Det här är Ryans mardröm och han är således skeptisk till förslaget.

När han dessutom menar att Natalie inte har någon aning om hur det är att avskeda någon bestämmer deras chef (Jason Bateman) att Natalie får följa med Ryan på hans nästa resa. Och han har rätt, Natalie är oförberedd på mötet med människor i sårbara situationer. Men hon får också honom att ifrågasätta sina val i livet och i Alex ser han en potentiell partner för mer än bara några hotellrumsnätter.

Rollen som den relationsfobiska Ryan är som skräddarsydd för Clooney. Han är charmig och slipad, med både glimt och något sorgset i ögat. Han har gott stöd av både Kendrick och särskilt Farmiga – kemin mellan henne och Clooney sitter som den ska.

Up in the Air är en relativt cynisk film om ensamhet och isolering men Reitman har här hittat ett flyt som gör att filmen känns lätt. Inte lätt som i simpel nödvändigtvis, men den blandar drama och humor på ett övertygande sätt. I stunder känns den dock lite väl polerad, därmed aningen ytlig i sin filosofiska frågeställning om vad det är att vara en människa. Tanken är att vi ska investera emotionellt i Ryans resa, den där han lär sig att ett liv är halvt om en inte har någon att dela det med och att hans ryggsäcksfilosofi inte håller. Men Clooneys karaktär är så pass privilegierad att det är svårt att bli särskilt investerad i hans resa. Han sitter så att säga redan från början i första klass. Kvar lämnas vi med ett stiligt drama som visserligen engagerar i stunder med som misslyckas med att beröra på djupet.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03