Valreportage: Hårfina skillnader i hela den svenska valnatten – Jussi Halla-aho på Sverigedemokraternas valvaka

Stefan Löfven ska kunna ha en andra statsministerperiod när skillnaden mellan blocken förblir hårfin genom valräkningen. Det tror man vid Socialdemokraternas valvaka där de unga har fullt ös. Den värsta förutspådda (S)-katastrofen uteblev.

STOCKHOLM I tidningsståndet i Icaaffären nere på hörnet frågar Svenska Dagbladets förstasida på valdagen vad som händer om de båda stora blocken i Sverige förlorar. Och så såg det under valkvällen ut när valvakorna rullade i gång i Stockholmskvällen. Det finns ingen vinnare.

På evenemangsområdet Färgfabriken på Liljeholmen söder om centrala Stockholm sprider sig en doft av hot dogs. En tom fabrikshall dånar av ett förfärligt vasst ljud av den pågående valvakan på tv. I ett hörn står civilminister Adnan Shekarabi (S), men han avböjer att kommentera läget till HBL.

Framme vid scenen är det fullt ös av unga som dansar till en dånande playback: Tillsammans! tillsammans! Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen.

Socialdemokraternas ungdomar stod för öset vid valvaka. (S)-resultat blev inte den katastrof man hade förutspått. Bild: Eric Roxfelt

Marija Gorlova och Bailey Pérez Bueno är båda 17 och har inte ens fått rösta. De kommer från trakten Hässelby-Bromma och har gjort mycket valarbete för det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU och varit ute och träffat folk.

Många har velat diskutera vård och välfärd med de två och ofta har det blivit "diskussion med rasister". Som förebilder i toppolitiken har de två socialdemokratiska ministrarna Annika Strandhäll och Helene Hellmark Knutsson.

Bailey Pérez Bueno och Marija Gorlova från Stockholm har inte ens fått rösta själva, men de har valarbetat för (S). Bild: Eric Roxfelt

Buttert om moderaterna, men hurra för Alliansen

På Moderaternas valvaka i ett hotell strax intill Centralen visade kvällens tidigaste siffror att tappet blir stort för Moderaterna medan det inte har blivit en sådan katastrof för Socialdemokraterna som opinionsmätningarna har räknat med.

Bara när prognoserna visar att den borgerliga Alliansen kan få något mandats övertag jublar folk i salarna. Men det är framför allt för att för att det lilla allianspartiet Kristdemokraterna har gått framåt. Det bäddar trots allt för att statsminister Stefan Löfven kan få lov att avgå, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Ulf Kristerssons (M) statsministerpost är inom räckhåll. Borta på Sverigedemokraternas valvaka på Kungsgatan bara ett par kvarter längre bort säger SD:s partisekreterare Mattias Karlsson att "Ulf Kristersson behöver komma upp ur sandlådan" och tala med SD.

Mattias Karlsson, partisekreterare hos Sverigedemokraterna uppmanar högerns Ulf Kristersson att komma ur sandlådan och förhandla om regering med SD. Bild: Eric Roxfelt

"Vi håller vår valvaka här"

Strax invid står iranskfödde Ghazal Saberian som varit kandidat för Sverigedemokraterna.

– Det har funnits så många fördomar om oss, säger hon.

Någon ropar att partiet nu ligger på 21 procent. Inne i det ljusröda nattklubbljuset planerade Sverigedemokraterna att sitta hela kvällen. Efter att SVT tagit avstånd från ett uttalande av partiledare Jimmie Åkesson bojkottade han valvakan med de andra partierna.

– Varför skulle vi åka dit, säger Ghazal Saberian. Vi har vår valvaka här.

SD:s Ghazal Saberian konstaterar att Sverigedemokraterna inte behöver gå till SVT:s valvaka i nat "vi har vår egen valvaka här". Bild: Eric Roxfelt

Utanför Kristall, som flera tycker att är en misslyckad lokal för valvaka, står Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho och smygröker på Kungsgatan.

Hans första kontakter med Sverigedemokraterna är från 2011, och det här besöket har ingen strategisk eller taktisk betydelse för valet i Finland i vår, säger han.

Men problem med invandringen är detsamma som i Finland fast i en helt annan skala.

Finns det ingenting som vi i Finland gör bättre än här i Sverige?

– Nej, sannerligen inte, säger Jussi Halla-aho.

Hos Moderaterna fortsätter stämningen vara lätt avslagen. Valrörelsen har varit energisk, men ändå inte nått fram.

– Journalisterna är de som sätter agendan, säger Moderaternas förra ordförande Ulf Adelsohn, 77, till HBL.

Ulf Adelsohn säger att utrikespolitik och relationer till grannländer som Finland inte har varit intressanta i valet, "för att journalisterna inte vill det".

Populismen ser han framför allt inte helt i samma helsvarta färger som många andra.

– Det finns en mängd människor som jag inte skulle vilja kalla rasister, men som inte vill ha invandring från muslimska och afrikanska länder. Politiker har varit tvungna att reagera på det.

Valrörelsen har färgats av Decemberöverenskommelsen som gjordes 2014 om att kunna hålla i makten i Sverige antingen hos en högerregering än eller hos det regerande rödgröna blocket. Det har fotfolket inte tyckt om

– Är man i opposition då ska man vara i opposition, säger Adelsohn.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03