Valreklam vid väg kan skapa förvirring hos bilister – kandidatnummer förväxlas med hastighetsbegränsningen

Siffrorna på valreklam vid vägkanten kan skapa huvudbry. Bilden är en arkivbild. Bild: HBL-arkiv

Valreklam som är placerade vid vägkanten kan ange felaktiga hastigheter för bilister.

– Till många bilar kan man numera köpa en tilläggsutrustning som känner igen trafikmärken. Utrustningen lagrar fakta på en skärm i bilen. Om det till exempel finns en reklam med siffran 170 plockar apparaten siffrorna 7 och 0 och ger bilden av det råder en hastighetsbegränsning på 70 kilometer i timmen när den verkliga begränsningen är 50, säger kommissarie Ilkka Kantola på polisen i Västra Nyland till Länsiväylä.

Polisen i Västra Nyland har fått ta emot ett halvt dussin med fall. Kantola poängterar att det inte är något försvar om man åker fast att med hänvisningen till att apparaten har visat ett tal som är annat än den verkliga hastighetsbegränsningen.

– Det är bilistens uppgift följa hastighetsbegränsningarna som anges. Det är samma som man kör med en GPS-navigator som inte är uppdaterad. Man kan inte alltid lita på begränsningar i en GPS-navigator, säger Kantola.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning