Vallafabrikanter hotar med jättestämning

Tolv vallaföretag hotar att stämma det Internationella skidförbundet, Fis. Arkivbild. Bild: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Skidvärlden hotas av ett vallakrig i nästa vecka. Tolv vallafabrikanter hotar att stämma det Internationella skidförbundet, Fis, på 10 miljoner euro om ett förbud mot fluorvalla klubbas igenom på måndag, skriver Expressen.

Fis har en längre tid arbetat mot ett totalförbud mot fluorvalla, som varit omdiskuterat i flera år. Förbudet ska införas både av hälso- och miljöskäl. Ett förbud skulle dock gå emot EU-lagar där en begränsning mot det farliga medlet PFOA ska begränsas radikalt i fluorprodukter från och med den 4 juli 2020.

Vallafabrikanterna har anpassat sig efter EU:s gränsvärden och motsätter sig ett totalförbud.

– Det är viktigt att förstå att vi inte på något sätt är negativ mot miljön. Vi vill ta ansvar. Vi vill inte förstöra miljön utan tvärtom. Men i den här frågan har inte Fis förstått vad det handlar om, säger förre landslagsstjärnan Christer Majbäck, som nu äger vallaföretaget Skigo, till Expressen.

Fabrikanterna hade ett videomöte under tisdagen där man tog beslut om att stämma Fis om förbudet klubbas igenom.

– Då blir det väldigt synd om längdåkningen, säger Majbäck till Expressen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning