3 000 gripna på valdagen i Belarus

Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat huvudstaden Minsk på söndagen. Bild: AP/TT

3 000 människor har gripits under våldsamma protester på valdagen i Belarus, meddelar polisen. President Alexandr Lukasjenko fick enligt valkommissionen 80 procent av rösterna, ett resultat som inte accepteras av oppositionen.

Tiotals människor skadades under demonstrationerna på söndagen som ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Tusentals greps, meddelar polisen enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Tidigare hade människorättsorganisationen Viasna rapporterat om att en person omkommit under protesterna efter att ha blivit påkörd av ett polisfordon.

Redan under valdagen på söndagen visade en statlig vallokalsundersökning att Alexandr Lukasjenko fått närmare 80 procent av rösterna. Beskedet ledde till att tusentals motståndare som inte anser att valet gått rätt till gav sig ut och demonstrerade.

Täckta med blod

Polisen använde vattenkanoner, chockgranater och gummikulor för att skingra protestdeltagarna och USA-finansierade Radio Liberty har publicerat bilder på människor täckta med blod. Enligt människorättsorganisationen Viasna har 110 människor gripits i huvudstaden Minsk, sammanlagt över 200 i hela landet. Tiotals personer rapporteras ha skadats i sammandrabbningar mellan polis och deltagare i demonstrationerna.

Regeringsbyggnader har spärrats av och från invånare kommer uppgifter om att det har blivit svårt att koppla upp sig mot internet.

Alexandr Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har den senaste tiden mötts av skarp kritik för hur han har hanterat coronapanedmin, ekonomin och de mänskliga rättigheterna i landet.

Sedan 1994

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja, som enligt valkommissionens preliminära resultat kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna, gav sig in i politiken efter att hennes man som tänkt ställa upp som presidentkandidat fängslats.

Hon avvisar valkommissionens preliminära resultat och kräver att myndigheterna lämnar över landets styre till oppositionen.

– I går gjorde väljarna sitt val men myndigheterna hörde oss inte, de har brutit med folket, säger hon vid en presskonferens på måndagen där hon säger att hon anser att hon själv är valets vinnare.

Hon lägger till att polisen använt oproportionerliga åtgärder mot demonstranterna.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning