Välkommen tillbaka, Iceman

Kimi Räikkönen var trea i Melbourne. Är Iceman tillbaka på allvar?

Jag hoppas det. Förra året gick det inte så bra, han trivdes inte med bilen, och han har fått en varning av högsta Ferrarichefen Sergio Marchionne. Och han måste vakna om han skall ha en chans att få ett kontrakt för 2019. Loppet i Melbourne var ett bevis på att Iceman vaknat ur sin dvala. Det var nämligen närmast perfekt.

Hade han kunnat bli tvåa?

Kanske. Att säga att Ferrari offrade Räikkönen för Vettel när man kallade in honom först till depån är lite överdrivet. Man måste se det med italienska ögon och tysken hade utan tvekan den större chansen av de två att vinna.

Jag har alltid gillat den fåordiga Iceman, som har sagt att han gillar fotografer bättre än journalister för att fotograferna inte ställer några frågor. Att han är en helt annan typ såg man på prispallen. Vettel höll på att spricka av glädje. Hamilton såg lite besviken ut för att han fått stryk och vi vet sedan tidigare att han inte gillar det. Iceman? Stod på pallen med en helt neutral min. Jag skulle gärna vilja veta vad han tänkte.

Vad han sa var följande:

– Loppet och tredje platsen är ok och jag kunde inte göra mer. Var snabb men det är svårt att köra om här.

Vad som nog gläder honom är att han fick beröm av sin chef Sergio Marchionne som har kritiserat honom ganska häftigt.

VM-serien är en tävling gammal men mitt intryck är att det kommer bli en spännande säsong. Vettel och Hamilton kommer att turas om att vinna. Och för att göra det ännu mer spännande får bägge då och då stryk av Räikkönen, Daniel Ricciardo och Max Verstappen. Räkna inte bort Valtteri Bottas, som också kör för ett nytt kontrakt. Han gjorde ett stort misstag i tredje kvalet och kraschade, flyttades ner på gridden för att man bytte växellåda och startade som 10:a och kom i mål som åtta. Valtteri kommer inte att göra om det felet. Eller rättare sagt: han får inte göra om det.

Fredrik af Petersens Formel 1-expert

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03