Välkommen till stora världen

Oliver Helander var tyst och besviken efter finalmissen. Bild: Heikki Saukkomaa

Oliver Helanders spjutkval gick åt stöpet.

Olympiastadion har tystnat för ett par timmar under den stekheta onsdagseftermiddagen och huvudet känns lika tomt som läktarna för tillfället är. Och det är knappast bara mitt huvud som är tomt. Det är säkert också huvudena på de finländska fansen, EM-lagledningen och inte minst Oliver Helander själv.

Det var inte precis så här som det skulle gå. Världssexan, framgångshoppet, spjutkastningsnationen Finlands frälsare har precis missat en finalplats med över tre meter. Två övertramp, en båge på 76,64. Eller på ren svenska: tre misslyckade kast i seniorkarriärens största tävling.

Jag höjde på ögonbrynen då Helander lugnt svarade att han inte känner sig nervös dagen före spjutkvalet som kom att bli hans mästerskapsdebut på seniornivå. Att tävla på ett stort, främmande stadion där största delen av åskådarna storälskar dina värsta rivaler kan inte vara en lätt situation. Inte för någon och kanske allra minst för en 21-åring från Karis.

Det är klart att nerverna spelar roll. Kanske nervositeten överraskade Helander? Skulle inte vara den första debutanten som knäcks under pressen. Mestadels har han tävlat i mindre tävlingar som i Vanda, i Raseborg eller i Jakobstad. Till och med i Kalevaspelen i Jyväskylä utan en endaste verklig konkurrent hade Helander svårt att hitta rätt.

Men det tål att minnas att det faktiskt handlar om en ung, väldigt grön spjutkastare som har hela sin karriär framför sig. Då Helander längs med säsongen berättade nyfikna reportrar att han ser sig själv som en outsider eller att hans mål är en finalplats var det inte många som lyssnade. Man var förblindad av 85-meterspremiären i Vanda, det övertrampade 88-meterskastet i Åbo och rekordbågen i SFI-mästerskapen. Kanske Helander på något plan visste att han är ett osäkert kort i dessa stora sammanhang?

Det fick ingen svar på då den grovt besvikna talangen stumt gick igenom intervjuzonen utan att säga ett ord. Oproffsigt? Visst. Förståeligt. Det också.

I Yles tv-intervju var Helander inte direkt pratglad men hans bud var kristallklart.

– Det var jag som var dålig.

Tränare Lignell lade märke till att kastbanan verkade något hal men påminde också att förhållandena var samma för alla. Inte bara en eller två toppkastare hade problem i kvalet – Thomas Röhler orsakade skrämselhicka åt hemmapubliken då han efter två kastomgångar inte såg ut att gå till final. Tredje kastet mätte snäppet på 85 meter och tyskarna får sin drömfinal i kväll med Röhler, Vetter och Hoffmann som guldkandidater. Röhlers sista kast och Helanders sista kast berättar ganska klart skillnaden mellan en erfaren räv och en yngling.

Ännu mer erfarna Antti Ruuskanen belönade sig själv med en hjärtvärmande finalplats då han – liksom Röhler – på sista kastet kirrade finalplatsen. En finalplats som han fick veta om först på hotellet, dit han stack innan den andra kvalgruppen ens börjat kasta. Ruuskanen har allt att vinna i finalen.

I Berlin fick Helander ett smakprov av livet i den stora världen. En sur men värdefull läxa som han förhoppningsvis använder som en hörnsten då han bygger vidare på sin lovande, unga karriär. Vem vet vad hösten ännu har med sig. Något säger mig att Helander ännu har ett ess i ärmen.

Tommi Willberg Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning