Välj och vraka bland helgens festivaler

Störst i Finland. Ruisrock lockar med sina världsartister en megapublik varje sommar. Lördagens biljetter är redan slutsålda. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Segla, lyssna på jazz, gå på rockfestival eller delta i parkpicknick? Det finns många program att välja bland under sommarveckosluten, både i Helsingfors och ute i bygderna.

Oberoende av om du befinner dig i Åbo, Hangö, Helsingfors eller någonstans däremellan så bjuds det på underhållning av varierande slag under de kommande dagarna.

Fakta

Evenemangstips för veckoslutet

Baltic Jazz. Internationella artister och lokala förmågor spelar allt från klassisk jazz till modernare musikstilar i Dalsbruks historiska bruksmiljö. Festivalen erbjuder både gratis program längs festgatan och avgiftsbelagda konserter, info på www.balticjazz.com.

Hangöregattan. Seglingstävlingar utanför Finlands sydspets. Regattans webbsidor innehåller minimalt med information, förutom en lista på båtlag finns där inte många ord om tillställningen. Men de som varit med förr vet väl vad som gäller.

Alpparkens sommar. Avslappnat program utan åldersgränser eller inträdesavgifter i Alphyddan. Helsingfors kulturcentral bjuder på aktuella och intressanta artister, stadsborna får ta med sig filtar och matsäck och duka upp picknicken, programmet pågår både lördag och söndag klockan 14–22. Programmet finns på www.alppipuistonkesa.info.

Ruisrock. Rockfestival modell större, med mycket av allt: tiotals artister, storsatsning på mat och dryck, festivalbussar som kör i skytteltrafik mellan Åbo centrum och festivalområdet på Runsala och naturligtvis en egen app för mobiltelefonen, så att besökarna inte missar sina favoriter i det digra programutbudet. Alla artister och tider finns på www.ruisrock.fi.

I Dalsbruk körde Baltic Jazz-festivalen i gång redan i går kväll med konserten Tjuvstart, där Antti Sarpila och hans Swing Band uppträdde.

Verksamhetsledaren Emmi Väärä är förväntansfull inför veckoslutets festival på den lilla bruksorten.

– Baltic Jazz blev i fjol kallad för Finlands enda riktiga jazzfestival av nättidningen jazzrytmit.com. Det fick mig att känna att vi har lyckats med konceptet! säger Väärä.

Och konceptet, det är det gamla och välbeprövade från tidigare år – en liten och intim jazzfestival i bruksmiljö, med både lokala förmågor och världsartister på scenerna.

– Vi får ofta respons för den goda stäningen, att här är skönt och intimt, att vi lyckats hålla det lagom smått, säger Emmi Väärä.

I år har förhandsförsäljningen av biljetter lyckats bättre än tidigare och söndagens avslutningskonsert med Jukka Perko och Iiro Rantala är redan slutsåld.

– I år prövar vi också på ett nytt koncept med latininfluerade rytmer under kvällskonserten på Verkstan på fredag kväll. Dansarna på scenen kommer att ta oss med till Rio de Janeiro i sin medryckande show.

Förutom renodlad jazz bjuder Baltic Jazz också på musik som ska tilltala familjens yngre medlemmar. På lördag förmiddag uppträder Arne Alligator i parken och på kvällen blir det show med Krista Siegfrids.

– Trots att vi är en liten festival vill vi erbjuda ett mångsidigt program med något för alla. Lördagens kvällsshow i parken kommer att bli häftig, förhoppningsvis har det redan börjat skymma lite när Krista stiger upp på scenen, så att ljusshowen syns bättre, säger Väärä.

Bild: Tor Wennström

Segling och rock

Hangöregattan kör också i gång i dag med seglingstävlingar i närmare tjugo olika klasser, från folkbåt till haj och 606. Nästan tvåhundra båtlag är anmälda till den klassiska tävlingen som har ordnats i över hundra år. Regattan brukar locka en stor publik till stränderna i Hangö.

Längre västerut är det hårdare musik som gäller när den 46:e upplagan av Ruisrock startar i dag klockan 16. Ruisrock är Finlands största rockfestival och lördagens biljetter är redan slutsålda. Det betyder att 35 000 festivaldeltagare kommer att festa loss inför Cheek, Major Lazer, The Chainsmokers, Chisu, Anna Abreu och en lång rad andra artister.

Det här leder till stor rusning längs Runsala Parkväg ut till festivalområdet. Besökarna uppmanas åka buss eller cykla, för den egna bilen kan man inte parkera ute på udden. Bussbiljetter säljs i förväg, men inte heller den som cyklar klarar sig utan kontanter – cykelparkeringen kostar 4 euro per dag eller 10 för hela veckoslutet.

Förutom flest artister och största publiken vill Ruisrock också utmärka sig på andra sätt. I år har man satsat extra mycket på mat. En rad restauranger, kaféer och barer är med på festivalen och fokus ligger på lokalproducerat, ekologiskt och vegetariskt.

Den klassiska festivaldrycken öl är lätt at variera med något exklusivare, då där finns både champagnebarer och specialkaféer. Bland drinkarna finns roliga alkoholfria alternativ.

Huvudartisten. Jukka Perko uppträder både under lördagens jazzpicknick och söndagens avslutningskonsert på Baltic Jazz i Dalsbruk. Bild: Ari Ojala

Konserter och loppis

För den som vill stanna i Helsingfors och njuta av urbana nöjen finns det också alternativ. I Alpparken norr om Borgbacken ordnar Kulturcentralen i samarbete med andra aktörer familjepicknick med program varje veckoslut i juli. Lördagens mångkulturella program går under rubriken Elephantasy och bjuder på rytmisk musik, gatumat, cirkus, barnprogram och sång.

Långväga gäst. Jazzlegenden Scott Hamilton från USA uppträder i Finland för första gången på drygt 20 år. På lördag eftermiddag spelar han på picknickkonserten i Dalsbruk. Bild: Baltic Jazz

På söndag står parkkonserten Pitkä kuuma kesä (Lång, het sommar) i tur och där kommer lokala musiker att avlösa varandra på två olika scener.

– Parkkonserten är en del av vårt sommarprogram. Där uppträder en rad nya och för publiken mindre kända artister, som spelar varierande musik, allt från folkmusik till pop och rock, säger Feniks Willamo på evenemangsbyrån Fullsteam.

I Vallgård har stadens nyaste loppis Konepajan Bruno blivit ett populärt utfärdsmål. Där ordnas traditionell loppmarknad varje veckoslut och försäljare får hyra bord plus klädställ för en dag. Stället finns i VR:s gamla stiliga rödtegelmagasin som är byggt i slutet av 1800-talet och stått oanvänt de senaste årtiondena. Nu sjuder stället av liv igen, där finns bland annat ett kafé som steker plättar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning