Valio tar upp konkurrensen om mjölkalternativen

Valios havrebaserade drycker och "gurtar" lanseras inom kort i Finland och i Sverige. Förväntningarna är höga – och mjölkbönderna de potentiella vinnarna, enligt Valios produktutvecklingsdirektör Tuomas Salusjärvi.

Gurten är tjockare än de flesta andra havreprodukter, ganska söt. Inte lika krämig som sojavarianterna men kletigare än kokosalternativen. Havredrycken smakar neutralt, medan havredrycken med chokladsmak är fräschare än många konkurrenter.

På onsdagen visade Valio upp nio nya produkter som ska vända ett blad i mjölkbolagets historia. Oddlygood-serien har ett internationellt namn, eftersom den förhoppningsvis ska slå igenom ute i världen. Sverigepremiären kommer bara en vecka efter att de första bägarna dyker upp i de finländska butikerna i början av februari.

Tuomas Salusjärvi lovar flera havrebaserade produktnyheter under året. Bild: SPT

– Det är en av våra största lanseringar i Sverige i år. Marknaden är större än i Finland och konsumenterna använder växtbaserade produkter i högre grad. Det blir intressant att se hur vi klarar oss där, säger Tuomas Salusjärvi som är produktutvecklingsdirektör och varumärkesansvarig på Valio.

Eftersom Valio är en stor aktör på hemmamarknaden kan man utgå från att de flesta finländska konsumenter kan hitta nykomlingarna i sin matbutik i februari. Efterfrågan avgör naturligtvis hur lätt det blir att få tag i alla fem gurtsmaker på sikt, de som inte säljer har ingen plats i hyllan.

Smaken avgör

Valios marknadsundersökningar har visat att de allra flesta som väljer växtbaserade produkter inte är konsekventa. Ibland köper de havredryck, ibland komjölk.

Anne Arponen säger att Valio hade höga krav på produkterna innan de ansågs vara färdiga. Bild: SPT

– Det var en överraskning för oss, säger affärsverksamhetschefen Anne Arponen.

Det avgörande är smaken och i havreprodukters fall konsistensen, och det säger Arponen att Valio nu har satsat på.

Produkterna lämpar sig för veganer, även om de produceras på Valios fabriker i Riihimäki och Turenki ska de inte ens kunna innehålla spår av mjölkprodukter. Däremot kan de innehålla spår av andra sädesslag och betecknas inte som glutenfria. Tack vare tillsatt D-vitamin och jod vill Valio marknadsföra sig som ett näringsrikt alternativ.

Produkterna som visades upp på onsdagen är bara början, enligt Tuomas Salusjärvi som säger att mjölkbönderna vinner på utvecklingen.

– Finland har en stor potential när det gäller havre. Vi har många bönder som också odlar havre, 90 procent går till foder. När vi behöver mer havre kan de sälja till oss. Och om produkterna slår igenom, går vinsten till bönderna.

Bestående trend

Professor Johanna Mäkelä är expert på matkultur och trender. Bild: SPT

Valio bjöd in Johanna Mäkelä, professor vid Helsingfors universitet, för att tala om den finländska matkulturen i samband med lanseringen. Hon säger att man hellre ska tala om matkulturer, som varierar enligt diet, religion eller världsuppfattning.

Hon har förundrats över hur gamla råvaror kan bli trendiga i ny tappning, till exempel grötens uppsving för några år sedan.

– Nya innovationer föds sällan ur tomma intet. Gamla traditioner inspirerar, nu verkar det komma många produkter som görs på en annan råvara men har samma matkulturella funktion som tidigare produkter.

SPT provsmakade alla gurtar: vanilj, jordgubb, blåbär, mango och hallon. Bild: SPT

Med det syftar hon till exempel på gurtar och baljhavre, som används som yoghurt och kött. Hon tror att den växtbaserade kosten inte är en tillfällig trend utan har kommit för att stanna.

Det tror Tuomas Salusjärvi på Valio också. Även om försäljningen av mjölkalternativ växer snabbt, handlar det om små volymer jämfört med mjölkprodukterna. Men på växtsidan finns det fortfarande en möjlighet att hitta vinnande koncept och bli marknadsledare.

Vilken råvara det handlar om spelar inte så stor roll. Till exempel ser Valio inte andra havreprodukter som den största konkurrenten. Vill man finnas i kvartersbutiken är det sojabägaren man måste utmana.

SPT provsmakade alla gurtar: vanilj, jordgubb, blåbär, mango och hallon. Bild: SPT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03