Valio i rätten för dumpning av priser

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Fyra mindre mjölkproducenter har åtalat Valio för dumpningen av sin prissättning på mjölkprodukter. Rättegången började på torsdagen i Helsingfors tingsrätt.

Mejerierna Maitokolmio, Satamaito, Maitomaa och Ilmajoen osuusmeijeri kräver Valio på sammanlagt 10,2 miljoner euros ersättningar plus ränta.

Mjölkkriget har långa rötter. Konkurrens- och konsumentverket beslutade 2012 att Valio har missbrukat sin dominerande marknadsställning och dumpat priserna på sina produkter.

Marknadsdomstolen befäste beslutet två år senare och dömde Valio att betala 70 miljoner euro som påföljdsavgift. Högsta domstolen höll beslutet i kraft i ett domslut 2016. Enligt domstolens motivering kände Valio till att bolagets prissättning förorsakade stora förluster för en lång rad konkurrenter.

Den åtalsskrift, som ligger som grund för dagens rättegång, uppger att Valio gjort sig skyldig till avsiktlig kränkning av konkurrensreglerna på den finska marknaden.

Arla och Valio uppnådde en bilateral överenskommelse i mjölkkriget, vilket innebär att Valio betalade en hemlighållen klumpsumma till Arla för ojust prissättning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning