Valgurun Silver chockad men inte förvånad

Bild: AFP / Lehtikuva/Elsa

Efter Donald Trumps seger står återigen världens opinionsexperter med skammens rodnad på kinderna. Men valgurun Nate Silver tycker samtidigt att han hade rätt.

Silver har i USA varit känd för att pricka in valresultat ner till minsta delstat. Men den här gången var han, liksom så många andra, helt fel ute när han så sent som i måndags bedömde att Hillary Clinton drog ifrån i presidentkampen och hade över 70 procents chans att vinna.

Nu är han chockad, men samtidigt inte.

"Ur extremt smal synvinkel är jag inte så överraskad", skriver han på sin sajt Fivethirtyeight, och poängterar att Clinton mycket väl kan visa sig ha fått flest röster men ändå förlora valet.

"Men i ett bredare perspektiv? Det är den mest chockerande politiska utvecklingen under min livstid", fortsätter han, och tillägger att han vill sova på saken innan han analyserar fiaskot ytterligare.

Missarna kommer efter flera liknande felbedömningar internationellt på senare tid. En av de mest omtalade är brexit-resultatet i Storbritanniens EU-omröstning i somras, där de flesta experter tippade seger för stanna-sidan.

Nate Silver fick stor uppmärksamhet när han prickade rätt vinnare i samtliga 50 delstater vid presidentvalet 2012.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning