Valexpert: Minimal risk för nyval i Sverige

– Jag är lite överraskad över att regeringsbildningen har tagit så här lång tid, men inte över att det tagit lång tid, säger statsvetaren Johannes Lindvall. Bild: SPT/Kennet Ruona

En ny dramatisk politisk vecka har inletts i Sverige. Om det blir en blocköverskridande regering så är det den första på över sextio år, säger statsvetaren Johannes Lindvall vid Lunds universitet.

På onsdag ska svenska Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) lägga fram sitt regeringsförslag i riksdagen. Det skulle egentligen ske redan på måndagen, men riksdagens talman, Moderata samlingspartiets riksdagsledamot Andreas Norlén beviljade honom tilläggstid.

Centern (C) och Liberalerna (L) presenterade förra veckan en kravlista för att stödja Löfven som statsminister. Förhandlingarna kan resultera i en socialdemokratisk regering som stöds av borgerliga partier eller i en blocköverskridande regering, vilket vore unikt.

– Senaste gång vi hade en regering med partier på båda sidor om blockgränsen var 1951–1957. Samtidigt vet vi inte om C och L kommer att sitta med i regeringen eller bara stödja den, och då är situationen mer lik den vi haft de senaste fyra åren, det vill säga en regering mer till vänster som tolereras av högern, säger Johannes Lindvall, statsvetare och expert på regeringsbildning vid Lunds universitet.

Nytt läge

Finland har haft många blocköverskridande regeringar, men i Sverige är det mycket ovanligt. Sedan 2006 har socialdemokraterna och Alliansen konkurrerat om makten, innan dess hade Sverige socialdemokratiskt styre.

I tidigare val har resultatet varit tydligt och det har varit lätt att se vilket block som ska bilda regering. Det här förändrades med Sverigedemokraterna, säger Lindvall.

– Under en väldigt lång tid var det ganska enkelt att sortera de politiska partierna i vänster och höger, i två block. Sverigedemokraterna har komplicerat situationen. De är ett mittenparti i vissa frågor och högerparti i andra.

– Jag är lite överraskad över att regeringsbildningen har tagit så här lång tid, men inte över att det tagit lång tid.

Hur stor är risken för nyval?

– Inte stor, av två skäl. För det första tycker många partier att det vore riskabelt för dem. För det andra har riksdagen än så länge bara röstat om en statsministerkandidat, Ulf Kristersson. Det kan bara bli extraval om riksdagen röstar ner fyra förslag på statsminister.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning