Valet närmar sig med stormsteg – brukar du dricka valkaffe?

Så här såg det ut under upptakten inför det förra valet. Bild: HBL-arkiv/Kristoffer Åberg

Med bara tolv dagar kvar till den egentliga valsöndagen den 14 april öppnas i morgon slussarna för rösterna för både hemma- och utlandsfinländare i förhandsvalet.

Förhandsrösta, det kan varje finländsk medborgare göra på vilken som helst av röstningsställena i Finland eller utomlands. I Finland kan du rösta 3–9 april. Utomlands gäller 3–6 april, men många av röstningsställena är inte öppna alla dagar. Man kan ringa numret 0800 9 4771 för att få mer information.

I Finland kan man lägga sin röst vid bland annat kommun- och stadshus, bibliotek, i köpcentrum och på postkontor.

På själva valsöndagen öppnar vallokalerna klockan 9 och stänger klockan 20. På den dagen kan du bara rösta på det ställe som är uppgett i din anmälan om rösträtt.

Du som röstar behöver ta med dig ett id med bild, som ett chipförsett id-kort, körkort eller pass.

Finlandssvenskar

Så vem är det då som gillar att förhandsrösta? Tittar man på senaste val gick 28,6 av alla finlandssvenskar som var röstberättigade till valurnorna under förhandsröstningen. Motsvarande procent hos finsk- och samiskspråkiga var 23,8 procent.

Det är speciellt bland den äldre generationen som man förhandsröstar som flitigast. I valet för fyra år sedan var det populärast bland 73-åringarna. Hela 56,3 procent av dem förhandsröstade. Bland 95-åringarna gick 24,7 procent och förhandsröstade medan bara 16,7 procent av 18–24-åringarna gjorde det.

Det är snäppet vanligare att kvinnor röstar innan den egentliga valdagen. För fyra år sedan gick 34,2 procent av kvinnorna och 30,1 procent av männen och lade sin röst då.

Och sett på utbildningsnivån så är det mer sannolikt att en högutbildad finländare förhandsröstar. Senaste val låg andelen på 30,8 procent.

Bland alla finländare som hade rösträtt under senaste val gick 32,2 procent till valurnorna under förhandsröstningen. Procenten var lite högre än under valet 2011, då den låg på 31,7 procent.

Läs också:

I Sverige kan man ångra sig efter att man har förhandsröstat. Borde vi också i Finland få en andra chans?

Finlandssvenskar röstar mest – men inte alltid på SFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning