Valet i Hongkong skjuts upp i ett år

Aktivisten Joshua Wong poserar med sin ansökan för att ställa upp i valet i Hongkong. Bilden togs tidigare i juli. Bild: Vincent Yu/TT-AP

Valet i Hongkong i höst skjuts upp i ett år med anledning av coronapandemin. – Det besked jag måste ge i dag är det svåraste jag tagit de senaste sju månaderna... att skjuta upp valet till den lagstiftande församlingen, säger Hongkongs högsta politiker Carrie Lam på en pressträff.

Valet till parlamentet, legco, var planerat att hållas den 6 september. Redan tidigare under veckan började uppgifter cirkulera om att valet skulle kunna komma att skjutas upp till nästa år. Under en pressträff bekräftade Carrie Lam uppgifterna.

– Vi sänker aldrig vår gard och vi måste fortsätta vara förberedda, säger hon.

Inte möjligt

Virusspridningen i Hongkong har ökat den senaste månaden och hårda restriktioner har åter införts i staden. Munskydd är nu obligatoriskt utomhus och sammankomster med fler än två personer förbjudna.

– Om vi skulle genomfört planerna på ett val den 6 september skulle det inte ha blivit ett öppet eller rättvist val, säger Lam.

Hon nämner som exempel att ett val skulle innebära stora folksamlingar och en stor risk för virusspridning och för Hongkongs äldre befolkning.

Demokratiaktivister kritiska

Den demokratiivrande sidan vann en jordskredsseger i lokalvalet förra året. Det försenade valet är ett stort nederlag för den prodemokratiska oppositionens försök att få till en historisk majoritet i kölvattnet av den nya säkerhetslag som Peking har infört i den särskilda administrativa regionen.

"Att använda pandemin som ursäkt för att skjuta upp valet är definitivt en lögn", kommenterade den framstående aktivisten Joshua Wong uppgifterna tidigare i veckan om ett inställt val.

Wong är en av tolv prodemokratiska kandidater som sedan tidigare diskvalificerats att ställa upp i valet och han kommer att fortsätta att kämpa mot Pekings slag mot den politiska friheten, säger han.

– Vårt motstånd kommer att fortsätta och vi hoppas att världen kan stå med oss i den här kommande striden i motvind, säger han under en pressträff på fredagen.

Kina: "Väldigt nödvändigt"

Valet ska hållas 5 september 2021 och Carrie Lam nekar bestämt till att beslutet är politiskt motiverat för att kväsa demokratirörelsen.

– Jag tar bara hänsyn till den pågående pandemin, säger hon och påpekar att flera andra länder skjutit upp sina val.

Centralregeringen i Kina ger beskedet sitt "fulla stöd och förståelse", skriver AFP.

"Det är väldigt nödvändigt, rimligt och lagligt", säger den kinesiska myndigheten med ansvar för Hongkong och Macau i ett uttalande.

Minst 68 länder eller områden har skjutit upp nationella eller regionala val till följd av coronapandemin sedan februari i år, medan 49 har hållit sina val som planerat, enligt demokratiinstitutet Idea, skriver Reuters.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning