Valepa siktar på ny seger i tuff europeisk liga

Med en seger i bagaget är det bara att sikta på att vinna igen, försäkrar fr.v. Urpo Sivula, Mikko Esko och Olli Kunnari.Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Lagen i volleybollens europeiska mästerskapsliga är tuffare än något enskilt landslag i Europa och det är i den ligan Valepa från Sastamala nu kämpar för att ta sig vidare från gruppspelet. I dag väntar match mot tyska Friedrichshafen i Vanda.

Att ett finländskt lag tagit sig till gruppspel i den europeiska mästerskapsligan i volleyboll är stort för hela Finland, inte bara för Sastamala som är Valepas hemort, anser lagets verksamhetsledare Hanna Arve-Talvitie. Laget har fått ekonomiskt stöd utanför sina normala sponsorkretsar, men Arve-Talvitie hoppas på att Volleybollförbundet också skulle ställa upp med till exempel de tekniska lösningar som krävs vid internationella matcher.

– Ligan kräver en betydligt större budget än vi varit vana med, men vi har fått nya sponsorer, säger hon.

För en dryg vecka sedan inledde Valepa sin euroliga med match mot grekiska mästarna PAOK Thessaloniki. Laget från Sastamala gick segrande ur kampen med siffrorna 3–2 efter en tre timmar lång thriller.

Matchen spelades i Tavastehus, eftersom hemmaarenan i Vammala inte har de 3 000 sittplatser som krävs. Matchen hade drygt 2 500 åskådare och gjorde en knapp ekonomisk vinst.

– Den vinsten behöver vi för att täcka utgifterna i Vanda, säger föreningens verksamhetsledare.

Hittills har biljettförsäljningen för matchen i Vanda gått bra, huvudläktarna är redan så gott som fullsatta och Hanna Arve-Talvitie hoppas på minst samma mängd åskådare som i Tavastehus. Gruppspelets sista match går i Åbo i februari nästa år.

– Vi har placerat matcherna på orter där vi vet att det finns publikunderlag och på det här sättet har vi möjlighet att erbjuda toppvolleyboll åt många supportrar, säger hon.

Inga svagheter

Att vinsten över grekerna skrevs 3–2 var resultatet av nervositet i första matchen i en ny serie, tror en av Valepas stjärnor, landslagsspelaren och spikern Urpo Sivula. Segern kunde ha varit betydligt tydligare. Laget går in för att förbättra sitt spel i tisdagens match, mot ett bra lag som enligt Sivula inte gör många misstag.

Valepas tränare Sami Kurttila är inne på samma linje. Det tyska laget har en spelstil som liknar Valepas och stilen är noga instuderad.

– Vi har tränat hårt och efter den första segern vill vi ha mera. Ska vi vidare från gruppspelet ska hemmamatcherna vinnas, säger Kurttila.

Förutom Sivula hör också Valepas mittblockare Markus Kaurto till landslagsringen, medan passaren Mikko Esko och allroundspelaren Olli Kunnari länge hörde till landslagets startsexa. I år har Valepa dessutom knutit till sig det svenska landslagets lagkapten Erik Sundberg och Österrikes landslagslibero Florian Ringseis.

Utvecklas i Finland

Sundberg spelar sin första säsong i Finland och trivs bra. Han säger att det är tufft med ett nytt lag, men Sundberg har spelat sig till en plats i startsexan.

– Jag vill utvecklas som spelare och just nu är volleyboll min huvudsyssla, säger Sundberg.

Matcherna i euroligan ger Sundberg en chans till tuffare matcher än med det svenska landslaget, som de senaste åren inte nått de stora mästerskapen. Men laget är ungt och siktar högt, försäkrar landslagskaptenen.

Nu är ändå det primära målet att tillsammans med Valepa ta sig vidare från ligans gruppspel. Det är ingen omöjlighet, tror Sundberg.

– Man ska ändå minnas att det är väldigt bra lag vi möter, säger han.

Den europeiska mästerskapsligan spelas i sex grupper med fyra lag vardera. De två bästa lagen ur varje grupp tar sig vidare. Genom utslagsmatcher tas sedan de fyra bästa lagen fram för att i mars spela i en Final four-turnering.

I Finlands grupp spelar förutom det grekiska och det tyska laget turkiska Halkbank Ankara som förlorade sin inledningsmatch mot Friedrichshafen med siffrorna 3–1.

Och blir det Valepa och Finland som står värd för mästerskapsturneringens finaler?

– Man kan ju alltid drömma, ler Hanna Arve-Talvitie.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33