VaLePa kvalificerade sig för Champions League

Olli Kunnari var en av VaLePas bästa spelare i matchen mot Ceske Budejovic. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Laget från Sastamala besegrade tjeckiska Ceske Budejovic i det avgörande dubbelmötet.

Utgångsläget var perfekt för Vammalan Lentopallo (VaLePa) inför den andra matchen i dubbelmötet mot tjeckiska Ceske Budejovic i den tredje och sista kvalomgången i volleybollens Champions League. Det finska laget från Sastamala vann den första matchen med 3-0 på hemmaplan och behövde vinna två set på bortaplan i Tjeckien för att avancera till gruppspelet i Champions League.

VaLePa inledde matchen svagt och låg under med 2-0 efter två spelade set. Det tredje setet började jämt men halvvägs in i setet tog VaLePa över kommandot och höll sin ledning ända till slut, vilket reducerade matchen till 2-1. I det fjärde setet var tjeckerna återigen starkare och ledde setet från början till slut. Ställningen var nu 3-1 och ett "gyllene set" som spelas till 15 poäng skulle avgöra vilket lag som avancerade från dubbelmötet till Champions League. VaLePa lyckades ta hem det gyllene och avgörande setet och avancerar följaktligen som första finska lag någonsin till Gruppspelet i herrarnas Champions League. Tidigare har LP Viesti spelat i damernas Champions League.

VaLePas bästa spelare i matchen var mycket rutinerade trion Urpo Sivula, Olli Kunnari och Mikko Esko, alla tre tidigare nyckelspelare i det finska landslaget. Sivula gjorde 21 poäng i matchen och Kunnari gjorde 17, ofta på bra framspelningar av passaren Esko. Efter matchen sa Olli Kunnari följande i en intervju på europeiska volleybollförbundets hemsida: -Matchen spelades i en mycket dramatisk stämning, hemmalaget (Ceske Budejovic) hade väldigt bra servar och vi hade problem med att få igång vårt anfallspel. Det var väldigt högljutt på läktaren och jag är glad för våra supportrars skull. Som lag är vi mycket nöjda över att ha avancerat till Champions League.

Lottningen av grupperna i Champions League sker i Moskva på fredag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03